Grevă generală în sistemul de sănătate, din 27 iulie. Ce cerințe au angajații
25/06/2023 11:45 in STIRI

Conform informațiilor furnizate de Consiliul de Coordonare al Federației "Solidaritatea Sanitară", angajații din domeniul sănătății din România intră în grevă generală începând cu data de 27 iulie. Această decizie vine în urma unei hotărâri luate în perioada 22-25 iunie de către Consiliul de Coordonare al federației.

În prezent, Federația "Solidaritatea Sanitară" desfășoară o formă de protest denumită "Demisia din contractele de gărzi suplimentare", la care au aderat până acum 1.128 de medici. Această acțiune a dus deja la incapacitatea unor spitale mari de a asigura gărzi suplimentare din cauza protestului.

Calendarul actualizat al acțiunilor de protest este următorul:

  • 29 iunie 2023 - Lansarea unui protest inovativ și transmiterea solicitărilor de încheiere a Acordului și Procedurii pentru grevă
  • 6 iulie 2023 - Pichetarea unităților sanitare din țară
  • 12 iulie 2023 - Organizarea unui nou Miting național al angajaților din Sănătate în Piața Victoriei
  • 19 iulie 2023 - Greva de avertisment
  • 27 iulie 2023 - Greva generală

Consiliul de Coordonare al Federației "Solidaritatea Sanitară" a constatat că există anumite probleme legate de semnăturile colectate pentru grevă, deoarece angajații au semnat pe alte formulare decât cele furnizate de federație. De asemenea, modificările recente în legislația dialogului social au necesitat actualizarea procedurilor privind desfășurarea grevei. Federația a elaborat un proiect de Acord privind Procedura de desfășurare a grevei, care trebuie încheiat atât la nivelul Ministerului Sănătății, cât și la nivelul unităților sanitare, pentru a asigura desfășurarea grevei în conformitate cu legea și în interesul protecției pacienților.

În concluzie, Federația "Solidaritatea Sanitară" a reprogramat perioada de declanșare a grevei naționale conform noului calendar și urmează să ia decizia finală privind declanșarea grevei în conformitate cu termenele legale. Scopul protestelor este de a determina guvernanții să răspundă revendicărilor și așteptărilor angajaților din sectorul public de sănătate, așa cum sunt exprimate în Decalogul revendicărilor Federației "Solidaritatea Sanitară".

 

COMMENTS