ADS
ADS
ADS
Se amână probele de competență la Bacalaureat. Încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale, prelungită până în 13 iunie
08/06/2023 15:12 in STIRI

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, joi, că încheierea situației școlare pentru elevii din clasele terminale a fost prelungită până în 13 iunie. De asemenea, probele de competență la examenul de Bacalaureat, care ar fi trebuit să înceapă luni, se vor desfășura cu două zile mai târziu, între 14 și 23 iunie. Deocamdată, calendarul pentru probele scrise – nici la clasa a VIII-a, nici la clasa a XII-a – nu se modifică.

"Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care, pentru clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a pentru seral și frecvență redusă, perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie", a anunțat Ligia Deca.

De asemenea, ministrul a precizat că, în ceea ce privește celelalte clase, nu se impun modificări. Înscrierea la examene se va prelungi până în 13 iunie, iar probele de competență la Bac se vor amâna cu două zile.

"În acest context, probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat se vor susține în perioada 14 – 23 iunie. În ceea ce privește probele scrise nu se impune în acest moment modificarea calendarului", a mai anunțat ministrul Educației.

Ordinul ministrului Educației pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, care prevede că mediile se pot încheia cu două note, a fost trimis spre publicare, anunță Ministerul Educației.

"Au fost integrate propunerile de modificare a proiectului supus consultării publice, astfel încât: în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două. În anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală", afirmă reprezentanții ministerului.

Modificările aduse Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învățământ este diferit, de la o unitate de învățământ la alta, precizează sursa citată.

Ministerul Educației menționează că modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative acordate de profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea, și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.

Prevederea referitoare la eliminarea obligativității validării situației în consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităților de învățământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor, arată ministerul, potrivit observator.

 

COMMENTS