ADS
ADS
ADS
Guvernul adoptă un memorandum pentru garantarea creșterilor salariale ale profesorilor conform noii Legi a salarizării
07/06/2023 15:07 in STIRI

Guvernul României a anunțat că va adopta joi un memorandum prin care se vor garanta creșterile salariale ale profesorilor, conform noii Legi a salarizării, în urma discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor din Învățământ. Viitoarea grilă de salarizare va utiliza salariul mediu brut pe economie ca sistem de referință pentru salariul debutantului/asistentului universitar.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării. Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, consolidând astfel garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare.

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că prioritatea Guvernului și a Coaliției majoritare este să ofere tuturor copiilor un sistem de învățământ performant și să recunoască importanța dascălilor în societate. În conformitate cu aceste obiective, guvernul va aproba un memorandum care va confirma decizia politică de majorare a salariilor din Educație, stabilind că salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Reacția sindicatului FSLI

Reacția sindicatului FSLI a fost una de prudență. George Purcaru, vicepreședintele FSLI, a subliniat importanța unui act normativ publicat în Monitorul Oficial și a cerut ca noua lege a salarizării să nu fie etapizată pe o perioadă îndelungată, ci să se aplice începând din primul an, preferabil din ianuarie 2024. Sindicalistul a menționat că în trecut au existat promisiuni nerespectate și că este necesară publicarea clară a garanțiilor guvernamentale pentru a evita disputa cu privire la semnături sau angajamente nerespectate. Sindicatele nu acceptă o creștere salarială etapizată în trei ani și solicită aplicarea legii în întregime în cel mult un an.

 

În ceea ce privește protestele din învățământ, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, Marius Nistor, a anunțat noi manifestații în București, cu aproximativ 20.000 de participanți, înainte de negocierile programate cu ministrul Educației, Ligia Deca. Nistor a menționat că aproximativ 15.000 de persoane au renunțat la grevă, majoritatea neavând calitatea de membru de sindicat. Cu toate acestea, liderul sindical a subliniat că acest fapt nu afectează legalitatea acțiunii de protest.

Situația rămâne în continuare tensionată în sectorul învățământului, iar sindicatele așteaptă implementarea rapidă și concretă a măsurilor de majorare salarială în conformitate cu noile garanții guvernamentale.

 

COMMENTS