Profesorii continuă greva, după o pauză de trei zile în negocieri. Guvernul nu a venit cu o soluție
28/05/2023 18:27 in STIRI

Profesorii continuă greva generală începută în data de 22 mai, reprezentând prima grevă generală din ultimii 18 ani în România. Cadrele didactice cer salarii mai mari și au anunțat că nu vor relua activitatea, până când nu ajung la o înțelegere cu Guvernul.

FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) a declarat că Guvernul este singurul responsabil pentru perpetuarea acestei forme extreme de protest. După o pauză de trei zile în negocieri, Guvernul nu a prezentat o soluție care să rezolve conflictul din sistemul educațional, conform anunțului făcut de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație "SPIRU HARET".

 

Guvernul României este avertizat de sindicate că nu a rezolvat încă cerința esențială, respectiv emiterea unei ordonanțe de urgență care să garanteze că salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. Această prevedere a fost eliminată din Legea Învățământului Preuniversitar. Refuzul Guvernului de a emite un act normativ în acest sens, conform sindicaliștilor, îi face pe angajați să creadă că Executivul nu dorește să rezolve această problemă prin noua lege a salarizării.

La ultima rundă de negocieri cu reprezentanții Guvernului, sindicatele au solicitat o creștere salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice și emiterea unei ordonanțe de urgență pentru a asigura ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar implica o creștere de 60% a salariilor medii.

 

COMMENTS