Persoanele nevoiașe vor primi bani pentru a se conecta la rețeaua publică de apă şi canalizare
28/05/2023 08:42 in STIRI

Un sfert din populația României nu are acces la rețeaua publică de apă şi canalizare, iar asta înseamnă igienă precară și risc de îmbolnăvire.

Dar, avem șansa să intrăm cu toții în rândul lumii civilizate, cu ajutor de la Uniunea Europeană, care ne pune la dispoziţie aproape 900 de milioane de lei pentru conectarea la rețea a familiilor nevoiașe.

Programul „Prima conectare la sistemul public de apă și canalizare” are ca țintă familiile cu venituri mici care nu şi-au permis luxul racordării la reţeaua publică.

La 63 de ani, Doina Tamaş scoate zilnic de cel puţin 10 ori apa din fântână – pentru gătit, spălat și udat grădina. În localitatea ei – Seini, Maramureş, există rețea publică, iar ţevile trec chiar pe la poartă femeii.

Doina Tamaş: „E foarte scump și oamenii pe care-i bagi la lucru, cu 200/zi nu-ți vin, plus țevile, uite cât de departe e de drum… așa că am preferat cât voi trăi să mă folosesc de fântână, până dincolo la cealaltă casă să mă racordez, îi foarte scump.”

Programul derulat de Administraţia Fondului de Mediu presupune că nevoiașii- al căror venit pe membru de familie este mai mic de 1900 de lei lunar – să fie racordaţi cu bani europeni. Suma alocată fiecărei gospodării este de 1.900 de euro.

Statisticile oficiale arată că 26% din populația României nu are acces la sistemul public de apă și canalizare. Cel mai rău stau județele din nordul Moldovei, Muntenia şi Oltenia unde sunt peste 3 milioane de oameni care cară apă din fântână sau de la râu.

Populație neracordată la sistemul public de apă potabilă:

  • NORD- EST – 1,5 mil persoane
    Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • SUD-MUNTENIA – 848 mii persoane
    Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman.
  • SUD-VEST OLTENIA – 708 mii persoane
    Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • NORD-VEST – 695 mii persoane
    Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj
  • CENTRU – 460 mii persoane
    Albă, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu
  • VEST – 300 mii persoane
    Arad, Caraș-Severin, Hunedoara Timiș
  • SUD-EST – 275 mii persoane
    Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • BUCURESTI-ILFOV – 264 mii persoane
    municipiul București, județul Ilfov.

SURSĂ: Institutul Național de Statistică)

Odată racordat la sistemul centralizat, gospodarul are siguranța că apa ce îi intră în curte, este curată. Companiile furnizoare au obligația să facă verificări periodice de calitate. Iar faptul că la îndemână există un robinet pe care îl pot deschide cu un efort minim înseamnă un plus la igiena și sănătatea familiei.

Cele 900 de milioane de lei alocate programului „Prima conectare” vor putea fi accesate de companiile de utilităţi publice. În parteneriat cu primăriile, acestea trebuie să identifice gospodăriile care îndeplinesc condițiile și să execute apoi lucrările, informează StirilePROTV.

 

COMMENTS