Vouchere de vacanță 2023. Greşeala care aduce amenzi de peste 5000 de euro
27/05/2023 10:41 in STIRI

Greșeala de a încerca să comercializeze voucherele de vacanţă ar putea costa angajații zeci de mii de lei, ceea ce ar compromite total o vancanță. Astfel, voucherele de vacanță pot fi folosite doar de titularul lor și nu pot fi transferate sau vândute.

Până la finalul acestei luni, voucherele de vacanţă emise în anii trecuţi expiră, astfel că mulţi le-au scos la vînzare pentru a nu le pierde, mai ales că s-a plătit şi impozit pe ele. Problema este însă că românii care primesc vouchere şi nu le folosesc în mod corect, încercând să le vândă pentru a lua bani pe ele, riscă amenzi substanţiale, la fel ca şi cei care le cumpără, scrie romaniatv.net.

Astfel, o greşeală banală îi poate costa pe angajaţii care primesc vouchere de vacanţă zeci de mii de lei. Este vorba despre vânzarea voucherelor de vacanță, care nu pot fi folosite decât de titular.

Oficialii atrag atenţia că românii care încearcă să vândă vouchere de vacanţă riscă amenzi de până la 26.000 de lei.

De asemenea, orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a precizat Ministerul Finanțelor.

„Potrivit prevederilor art.1 alin.(1), alin.(2) și alin.(2ˆ4) din OUG nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, cu modificările și completările ulterioare pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condițiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță.

Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”, mai arată instituţia.

 

COMMENTS