ADS
ADS
ADS
Întâlnire a șefilor structurilor de frontieră din România și Ucraina, la Botoșani
27/05/2023 11:08 in STIRI

În perioada 25-26 mai, a avut loc la Botoșani întâlnirea bianuală de lucru între șefii structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră Române și omologii lor din cadrul Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei. Această întâlnire a avut loc în conformitate cu Tratatul dintre România și Ucraina privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, colaborarea și asistența reciprocă în problemele de frontieră.

Delegația Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei a fost condusă de general-maior Victor BABIUK, șeful Direcției Regionale de Vest din cadrul Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, și de locțiitorul Împuternicitului de Frontieră Principal al Ucrainei. Delegația Poliției de Frontieră Române a fost condusă de comisarul șef de poliție Victor Mariniuc, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, și de chestorul de poliție Florin Coman, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, locțiitori ai Împuternicitului de Frontieră Principal al României.

Cele două delegații au analizat situația operativă de la frontiera româno-ucraineană în contextul actual, au evaluat modalitățile de supraveghere a acesteia și au schimbat informații cu privire la combaterea activităților infracționale. S-a constatat că schimbul de informații între autoritățile de frontieră ale celor două state a contribuit pozitiv la adaptarea dispozitivelor de supraveghere a frontierei și la coordonarea demersurilor în combaterea contrabandei cu țigări și migrației ilegale.

Șefii celor două delegații au analizat, de asemenea, stadiul funcționării punctelor de trecere comune de la frontiera româno-ucraineană, cu scopul de a asigura un trafic fluent al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor. Au fost organizate întâlniri pentru stabilirea unor măsuri comune în vederea reducerii timpilor de așteptare. Oficialii din cele două state au concluzionat că activitatea de cooperare a fost orientată spre descoperirea și combaterea activităților ilegale la frontieră, consolidarea încrederii reciproce și securizarea frontierei comune. S-a subliniat faptul că toate problemele apărute la frontiera comună au fost rezolvate prompt, în conformitate cu legea și în spiritul înțelegerii reciproce.

De asemenea, cele două delegații au stabilit o serie de măsuri pentru cooperare și colaborare în perioada următoare, printre care:

  • Continuarea și perfecționarea colaborării în sfera supravegherii frontierei de stat comună între structurile de supraveghere a frontierei din România și Ucraina.
  • Continuarea cooperării în desfășurarea de acțiuni comune privind asigurarea supravegherii frontierei de stat româno-ucrainene, prin planificarea și desfășurarea de operațiuni comune de combatere a contrabandei cu țigări și a migrației ilegale.
  • Continuarea schimbului de date și analizelor statistice conform indicatorilor conveniți.

Întâlnirea de lucru s-a desfășurat într-o atmosferă de colaborare și înțelegere reciprocă, având ca scop consolidarea încrederii la frontieră. Delegația ucraineană a transmis mulțumiri Părții române pentru buna desfășurare a ședinței de lucru.

 

COMMENTS