Un nou venit în România. Normele de aplicare vor intra în vigoare la 1 iunie. De când va fi acordat
25/05/2023 08:51 in STIRI

Normele metodologice de aplicare a Legii privind venitul minim de incluziune vor intra în vigoare la 1 iunie, nu anul viitor, cum era prevăzut, anunţă Ministerul Muncii.

Decizia Guvernului a venit pentru a asigura luarea măsurilor administrative necesare acordării venitului minim de incluziune de anul viitor.

”Guvernul a modificat astăzi, printr-o hotărâre, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune (VMI), prin care se asigură acordarea acestuia în condiţii egale pentru toate persoanele şi familiile care îndeplinesc aceleaşi condiţii de eligibilitate. Una din principalele modificări vizează data intrării în vigoare a normelor metodologice, respectiv 1 iunie 2023 şi nu anul 2024, cum era prevăzut iniţial, această măsură fiind necesară pentru a asigura luarea măsurilor administrative necesare acordării VMI începând cu anul viitor”, arată Ministerul Muncii, miercuri, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.

Conform sursei citate, fac excepţie reglementările referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului şi plata venitului minim de incluziune, inclusiv a măsurilor complementare acestuia, prevăzute pentru beneficiarii venitului minim de incluziune, care se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.

De asemenea, sunt clarificate unele aspecte procedurale în privinţa modului de stabilire a veniturilor anuale/periodice. Astfel, este prevăzut că pentru stabilirea venitului net lunar se va calcula media lunară a acestora în raport cu perioada pentru care au fost acordate, în baza celei mai recente declaraţii fiscale înregistrată la organul fiscal competent.

O altă modificare se referă la documentele justificative pentru obţinerea dreptului la VMI, putând fi prezentate documente în original, copie legalizată sau copie simplă, în funcţie de situaţia fiecărui beneficiar, atunci când, din motive tehnice, nu pot fi accesate bazele de date cu informaţiile necesare verificărilor sau validărilor sau aceste informaţii nu fac obiectul constituirii unor baze de date.

Actul normativ adoptat miercuri introduce şi procedura de decontare a cheltuielilor cu transportul persoanelor care urmează cursurile programului educaţional ”A doua şansă”, la mai mult de 5 kilometri de domiciliu. Aceste cheltuieli se decontează trimestrial, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, depusă la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială.

 

COMMENTS