Opt asocieri, care reunesc 95 de firme, doresc să proiecteze drumul de mare viteză Botoșani – Suceava
18/05/2023 09:34 in STIRI

Opt asocieri, formate din 95 de firme, au depus oferte pentru realizarea documentației tehnice necesare construirii drumului de mare viteză Botoșani – Suceava, unul dintre cele mai importante proiecte din Regiunea de Nord-Est. Proiectul este realizat printr-un parteneriat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și administrațiile din cele două județe implicate, respectiv consiliile județene și primăriile municipiilor reședință. Informația a fost comunicată prin intermediul unui comunicat emis de Consiliul Județean Botoșani.

"Am luat angajamentul, alături de colegii din celelalte trei autorități locale, de a implementa acest proiect deosebit de important pentru regiunea noastră. Suntem încântați că drumul de mare viteză Botoșani – Suceava a atras un interes atât de mare, cu participarea unor companii importante la licitație. Împreună, cele două consilii județene și cele două primării reședință de județ, suntem hotărâți să finalizăm cât mai rapid documentația tehnică și să avansăm la etapa următoare, respectiv construcția propriu-zisă a drumului", a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Realizarea documentației tehnice implică efectuarea unui studiu de fezabilitate, obținerea autorizației de construcție, elaborarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, întocmirea documentației suport și asistență în depunerea și susținerea cererii de finanțare, precum și pregătirea documentației pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor și asistență tehnică în timpul procedurilor de achiziție publică. Valoarea totală a documentației licitate, inclusiv TVA, este de 21,2 milioane de lei, iar cele patru autorități locale vor contribui în mod egal la asigurarea unei cofinanțări de 2%, în timp ce 98% din suma necesară va fi asigurată din fonduri europene, Programul de Transport 2021-2027.

Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava va fi un traseu nou, pornind din apropierea Aeroportului Salcea, de pe Autostrada A7, și trecând prin localitățile Dumbrăveni, Huțani, Vlădeni și Baisa, până în zona Mănăstirii Doamnei, unde traficul va fi direcționat către viitoarea centură a municipiului Botoșani. Acest drum va reduce distanța între Salcea (Autostrada A7) și viitoarea centură a municipiului Botoșani cu aproximativ 20 de kilometri.

"În prezent, drumul are două benzi pe sens și separator de sens, având o limită de viteză de 120 de kilometri pe oră, dar depunem toate eforturile necesare pentru a-l transforma într-un sector de autostradă, ca o continuare a Autostrăzii A7. Beneficiem de sprijinul Ministerului Transporturilor și al reprezentanților CNAIR. Argumentele sunt în favoarea noastră, mai ales că exproprierile de terenuri se vor face în vederea construirii autostrăzii. Diferența între cele două tipuri de drum de mare viteză constă în faptul că autostrada prevede și banda de urgență, iar limita maximă de viteză este de 130 de kilometri pe oră", a încheiat președintele Consiliului Județean Botoșani.

 

COMMENTS