ADS
ADS
ADS
Noua metodă prin care sunt păcăliți românii. Escrocheria face mii de victime, val de sesizări la Poșta Română
STIRI
Published on 17/05/2023

Un nou tip de escrocherie face mii de victime în România. Hoții fură datele bancare ale românilor după ce emit mesaje în numele Poștei Române, prin intermediul SMS-urilor sau e-mailurilor, infractorii cibernetici atentează la conturile și la datele personale ale utilizatorilor de internet.

Hackerii trimiteau SMS-uri de pe un număr din România și înștiințau destinatarii că au de ridicat un colet, dar destinația trecută nu era cea corectă.

În același mesaj era inclus și un link, iar dacă persoanele îl accesau, le era solicitat să furnizeze datele personale. Ultimul pas era generarea unei facturi, care trebuia achitată pentru ridicarea coletului, deși coletul era inexistent. Din păcate, astfel de atacuri în numele Poștei Române s-au intensificat în ultima perioadă, iar reprezentanții acesteia au primit un val de sesizări.

Confruntată cu aceste sesizări, Poșta Română a emis un comunicat în care explică în detaliu modul de operare al escrocilor și oferă sfaturi privind protecția împotriva acestor practici.

Compania Națională Poșta Română s-a confruntat cu un val de sesizări din partea cetățenilor care sunt în pericol de a deveni victime ale infractorilor cibernetici.

Una dintre metodele folosite de hackeri este următoarea: ei trimit un SMS de pe un număr de telefon din România, prin care informează destinatarul că trebuie să primească un colet, dar adresa indicată este incorectă.

Apoi, în mesaj se include un link care conține cuvintele "posta" sau "post" și/sau "romana". După accesarea link-ului respectiv, se solicită date personale, cum ar fi adresa poștală, adresa de e-mail și numărul de telefon, iar apoi se generează o interfață de plată similară cu cea a altor portaluri de plăți pe internet. Prin intermediul acestei interfețe, se solicită o sumă simbolică.

După completarea datelor cerute de interfață, cum ar fi numărul cardului, data expirării, titularul cardului și codul de siguranță, destinatarul primește un cod bancar. În realitate, sub această interfață se află hackerii, care introduc datele cardului într-o aplicație specifică și sustrag astfel banii.

De la acest moment, hoții cibernetici pot efectua plăți online la terminale POS sau pot retrage bani de la ATM-uri fără a avea nevoie de PIN-ul destinatarului.

Sunt folosite chiar și expresii de siguranță specifice băncilor, cum ar fi "nu comunica nimănui...". Atunci când este introdus codul transmis de bancă, banii de pe card dispar.

Destinatarii trebuie să fie extrem de vigilenți atunci când primesc astfel de mesaje de la numere necunoscute. Poșta Română asigură că este foarte atentă și riguroasă în utilizarea datelor personale ale utilizatorilor, iar strategia lor de digitalizare integrală a infrastructurii și a serviciilor conține o puternică componentă de protecție a datelor clienților, conform declarațiilor directorului general al Companiei Naționale Poșta Română, Valentin Ștefan.

Atragem atenția că Poșta Română operează exclusiv prin site-ul său oficial și pagina de Facebook, conform Realitatea.net.

 

Comments