ADS
ADS
ADS
„Școala Mamei”, proiectul unic în România pentru mamele tinere din Botoșani. Care sunt obiectivele și cine se ocupă de el
STIRI
Published on 04/05/2023

La Botoșani se pregătește un program unic în România pentru educarea sanitară și maternală a femeilor care abia au născut, dar și a gravidelor. Este vorba atât de servicii online, cât și de consiliere față în față, mai ales a tinerelor mame.

Botoșani este unul dintre județele unde se nasc mulți copii prematuri fie din cauza sărăciei, fie a educației sanitare precare mai ales în mediile defavorizate din zona rurală. În plus, este unul dintre județele cu numeroase mame miore, tot fondul unei educații sexuale și sanitare insuficiente.

Tocmai de aceea, Direcția de Sănătate Botoșani, prin intermediul medicului Corneliu Saradan, în colaborare cu Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani, pregătește un proiect unic la nivel național. Acest proiect își propune să ofere toate informațiile necesare gravidelor, dar și proaspetelor mămici în legătură cu modul corect și sănătos de îngrijire și alăptare a unui nou-născut. În plus, sunt informații care oferă ajutor pentru controlarea sarcinii în mod temeinic și sfaturi esențiale.

Cel care se ocupă de acest proiect din partea Direcției de Sănătate Publică este medicul Corneliu Saradan, un specialist recunoscut pentru campaniile sale de prevenție și informare. Proiectul se numește „Școala Mamei”, iar în prezent se lucrează la implementarea lui în Maternitatea Botoșani.

Proiectul prevede informarea gravidelor și a tinerelor mame, cu date ștințifice și verificate în legătură cu monitorizarea sarcinii, dar și despre modul de îngrijire a copilului, inclusiv încurajarea alăptatului la sân, cu explicații precise despre efectele benefice ale acestuia.

„Se urmăresc mai multe obiective. Unul dintre acestea este reducerea numărului de mame minore, prin informare corectă. Apoi, încurajarea alăptatului la sân a copilului, măcar în primele patru luni, cu efectele sale extraordinare asupra sănătății copilului”, spune medicul Corneliu Saradan.

În plus, mamele vor fi consiliate cu privire la acceptarea vaccinurilor aflate în schema națională obligatorie pentru nou-născuți, în special vaccinul BCG, contra turberculozei, dar și vaccinul contra hepatitei B, în condițiile în care zeci de familii refuză anual, la Botoșani, vaccinarea nou-născuților.

Prin „Școala Mamei”, gravidele și tinerele mame vor învăța toți pașii pentru îngrijirea sănătoasă a copilului nou-născut, inclusiv recunoașterea unor semne de alarmă în ceea ce privește sănătatea copilului, care să le facă să ceară ajutorul medicului.

Proiectul începe în online

Proiectul va avea o etapă online și una de consiliere față în față. Practic, pe site-ul Spitalului Județean, la o secțiune special destinată proiectului, vor fi încărcate zeci de clipuri video prin care este explicat modul de îngrijire a copilului, dar și toate informațiile necesare pentru diferite situații care pot apărea în sarcină sau la nou-născut.

„Va fi o secțiune specifică pe site unde mamele sau gravidele pot urmări acele clipuri explicative. Este foarte util, pentru că acele clipuri pot fi urmărite de oriunde din județ, fără să necesite deplasare și la orice oră. Este începutul”, adaugă Corneliu Saradan.

Sursa: Adevarul

 

Comments