ADS
ADS
ADS
Produse alimentare expirate în magazine din județul Botoșani. Comisarii de la Protecția Consumatorului au dispus închiderea temporară a patru agenți economici
26/04/2023 12:04 in STIRI

Nereguli majore depistate de comisarii de la Protecția Consumatorilor în magazinele din județul Botoșani, în perioada premergătoare și în timpul sărbătorilor Pascale.

Aceștia au desfășurat un control tematic în perioada 3-13 aprilie, privind modul de respectare a prevederilor legale la produsele alimentare specifice sărbătorilor pascale – carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată și produse din cacao, produse de patiserie, vin, în rețeaua de comercializare și distribuție din mediul urban cât şi din mediul rural.

Au fost verificați un număr de 15 operatori economici, la care s-au depistat abateri de la legislația privind protecția consumatorilor.

Astfel, comisarii de la Protecția Consumatorilor au găsit carne preambalată și produse din carne cu data durabilității minimale depășită. Opertorii economici au fost sancționați contravențional cu amendă, iar pentru cantitatea cu abateri s-a dispus măsura retragerii definitive de la comercializare. S-a mai depistat  carne preambalată și produse din carne fără eticheta cu elemente de identificare și caracterizare, făra data durabilității minimale, posibil pericol pentru sănătatea și securitatea consumatorului, operatorii economici fiind sancționați contravențional cu amendă, iar pentru cantitatea cu abateri s-a dispus măsura retragerii definitive de la comercializare, dar și vopsea de ouă cu data durabilității minimale depășită. În patiserii s-au depistat produse fără eticheta cu elementele de informare, ciocolată cu data durabilității minimale depășită.

Pentru abaterile constatate s-a aplicat 15 sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare totală de 160.000 lei și au fost retrase definitiv de la comercializare 213 kg produse alimentare în valoare de 7280 lei.

Totodată, comisari au desfășurat și un control operativ. Au fost verificați un număr de 23 operatori economici, și la un număr de 21 operatori economici s-au depistat abateri de la legislația privind protecția consumatorilor.

Produse cu durata durabilității minimale depășită, condiții de depozitare necorespunzătoare,  legume/fructe fără a avea afișate pe etichetă țara de origine; produse fără elemente de informare și identificare; produse (carne) – eticheta nu conține denumirea producătorului; condiții igienico-sanitare necorespunzătoare prestării serviciului; materii prime utilizate în producția culinară neetichetate; depozitarea nu respectă condițiile prescrise și declarate de producător, au fost doar câteva din abaterile constatate de CJP Botoșani.

S-au aplicat 22 sancțiuni contravenționale, 3 avertismente, 19 amenzi în valoare totală de 209.000 lei. Au fost retrase temporar de la comercializare produse alimentare în valoare de 2163 lei, și au fost retrase definitiv de la comercializare produse alimentare în valoare de 5750 lei. De asemenea, a fost oprit temporar prestarea serviciului la 4 operatori economici.

 

COMMENTS