O preoteasă din Botoșani și-a redescoperit pasiunea, la pensie. Realizează ii tradiționale, cu mărgele
18/04/2023 11:13 in STIRI

O preoteasă din județul Botoșani și-a redescoperit, la pensie, o pasiune pe care o dăduse uitării. Artemisa Damian, fostă profesoară de istorie, este soția fostului preot din localitatea Hănești. Mereu a iubit lucrurile de calitate, realizate manual.  S-a născut la data de 7 iunie 1959. Chiar dacă a ales să predea istoria, din adolescență a fost fascinată de artizanat.

„La tinerețe, mi-a plăcut foarte mult să lucrez lucruri de artizanat: fețe de mese, mileuri, pernuțe, făceam păpuși cu pernuțe, diferite coșulețe din mărgele, perdele cusute cu flori, preocupări deosebit de plăcute și care păstrează tradiția noastră populară. Cu timpul nu am mai reușit să cos, iar acum, fiind tânără pensionară, m-am apucat cu drag de lucru”, ne-a mărturisit.

Prima ie a realizat-o deja după o muncă consistentă. Nu a fost însă o corvoadă realizarea ei, ne-a spus Artemisa Damian, pentru că orele pe care le-a petrecut alegând cu migală fiecare mărgică au însemnat o relaxare pentru ea.

Cum a început totul

Și-a redescoperit această pasiune după ce vara trecută, în timp ce se afla la Băile Felix, a cunoscut -o pe Viorica Halip, de la Rădăuți, care lucra la o astfel de cămașă cu mărgele. Artemisa Damian a devenit curioasă și treptat a învățat câteva trucuri. Ulterior, cele două s-au întâlnit, iar fosta profesoară a învățat exact ce material trebuie folosit, dar și ce pași trebuie urmați pentru a realiza o astfel de ie.

„Cu sfaturile ei, am fost foarte bucuroasă să mă apuc cu drag de cusut. Și după amiaza, după ce îmi terminam treburile prin casă, 2-3 ore mă relaxam și cu drag coseam la ie. Încet, încet, am reușit să o termin și sunt foarte bucuroasă și mulțumită”, a mai spus preoteasa.

Artemisa Damian lucrează deja la cea de-a doua ie cu mărgele și speră ca lucrurile realizate de ea să ajungă, în timp, la persoane care apreciază tradiția și produsele artizanale cel puțin la fel de mult ca ea.

 

COMMENTS