Se dau 3.000 de lei de persoană! Programul Rabla Local începe de pe 21 aprilie
17/04/2023 13:06 in STIRI

Programul Rabla Local va începe săptămâna viitoare. Românii vor primi pe loc 3.000 de lei pentru casarea unei mașini mai vechi de 15 ani, fără să fie obligați să cumpere o mașină nouă. Între 21 aprilie și 28 aprilie, primăriile vor putea depune cererile și documentația aferentă. Ulterior, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va anunța termenul de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.

Oamenii care nu intenționează să își cumpere o mașină nouă, trebuie să știe că sunt eligibile autovehiculele mai vechi de 15 ani, cu o normă de poluare cel mult Euro 3, nefiind obligatoriu, însă, ca autoturismul lor să fie funcţional, dar trebuie să conțină: motor, transmisie, tren, derulare, caroserie sau șasiu. Oamenii vor primii bani dacă, în următorii trei ani, nu vor cumpăra o mașină cu normă de poluare sub Euro 5.

Din cei 3.000 lei, autoritățile locale trebuie să acopere un procent de 20%, restul provine din fonduri guvernamentale. În acest an, bugetul alocat pentru Programul Rabla Local este de 240 de milioane de lei, ceea ce acoperă sumele necesare scoaterii din circulație a 100 de mii de mașini vechi, relatează Radio România Actualități.

Prin Ordinul 864/2023, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a înlocuit ghidul de finanțare a Programului Rabla Local. Mai exact, pentru a face programul mai atractiv pentru primării, procentul de finanțare acordat în cadrul programului a fost modificat astfel: 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și 20% de la primărie. Transpus în lei, ținând cont că stimulentul e în valoare de 3.000 de lei – 2.400 lei de la AFM și 600 de lei de la primărie.

 

COMMENTS