ADS
ADS
ADS
Fermierii din Botoșani au ieșit în stradă. „Laptele a ajuns 1,65 lei, la raft e 10 lei. E normal lucrul acesta?”
STIRI
Published on 07/04/2023

Fermierii din județul Botoșani au blocat, vineri, Vama StâncaUtilajele agricole au circulat cu viteză redusă, având ca punct de pornire intersecția DN24C cu DN29E, cu deplasarea pe DN29E. Ulterior, utilajele au oprit la bariera care restricționează accesul spre punctul vamal Stânca – Costești.

Aproximativ 200 de fermieri cu tractoare agricole, remorci, mașini și camioane participă la protestul care s-a desfășurat din orașul Ștefănești și localitățile Manoleasa, Mihălășeni, Murguța. Sunt 120 de tractoare mari și 100 de mașini la protest.

„Nemulțumirile noastre sunt multiple, numai că în acest moment prioritatea noastră este să fim băgați în seamă de către UE în ceea ce privește tranzitarea cerealelor din Ucraina, prin Republica Moldova, prin alte zone, puncte vamale, chiar la Botoșani, aici, în așa fel încât prețurile au scăzut drastic, dramatic chiar. Situația fermierilor din România este gravă, în Botoșani nu mai vorbim de faptul că infrastructura este grav afectată”, a spus Ionică Nechifor, președintele Moldoovis.

Fermierii se revoltă din cauza problemelor cauzate de autoritatile europene, precum: efectele devastatoare asupra fermierilor, sectorului agricol, populației și economiei naționale a României, urmare a deciziilor autorităților europene privind liberalizarea comerțului cu produse agricole și agroalimentare din Ucraina; problemele generate de Strategiile de la Ferma la Furculiță, Biodiversitate, Pactul ecologic european, Regulamentul de utilizare sustenabilă a pesticidelor, amânarea legislației privind tehnicile de ameliorare modernă, încadrarea agriculturii alături de marii poluatori industriali, noile prevederi din Politica Agricolă Comună, Planul Național Strategic 2023-2027(Lăsarea terenului pârloagă, cultivarea obligatorie de proteaginoase, eliminarea practicilor tradiționale de cultivare fără a ține cont de specificitățile agroclimatice din fiecare zonă a României), constrângeri și condiții mult mai blânde pentru produsele importate din țări terțe, decât cele produse în Europa, care generează dificultăți și condiționalități pentru fermierii din România.

Totodată, ei sunt nemulțumiți de încercarea unor măsuri de interzicere a exportului de animale vii , către Orietul Mijlociu(Țările Arabe), care datorită crescătorilor de ovine și caprine din România, Proiectul de Reg. CE. , a fost respins de Parlamentul UE, la limita voturilor.

 

Comments