ADS
ADS
ADS
Obiectivele turistice de care orice botoșănean trebuie să știe. Sunt încărcate de istorie și cultură
STIRI
Published on 02/04/2023

Botoșaniul are mai multe obiective turistice de care oricine ar trebui să știe pentru că au o valoare istorică și culturală inestimabilă.

Casa memorială “Nicolae Iorga” – Botoșani

Datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În această casă construită în stil moldovenesc s-a născut şi a copilărit marele istoric Nicolae Iorga.

Locația reprezintă un spaţiu expoziţional de excepţie, în care se păstrează un important număr de piese cu valoare patrimonială, legate de viaţa şi activitatea savantului Nicolae Iorga.

Fotografii originale ale familiei acestuia, ale lui Nicolae Iorga în diferite momente ale vieții sale, diplome de Dr. Honoris Causa primite din partea unor celebre instituții de învățământ din Europa (Sorbona, Cambridge, Roma) și un mare număr de cărți scrise de Nicolae Iorga, multe în ediții princeps, precum și ziare și reviste pe care le-a editat și îndrumat, conturează dimensiunea extraordinară a uneia dintre cele mai mari personalități ale culturii românești și universale. Clădirea muzeului este declarată Monument Istoric.

 

Casa memorială “Mihai Eminescu” și Lacul de la Ipotești

Locul unde a copilărit cel mai mare poet al României adăpostește astăzi un Muzeu dedicat vieții și operelor lui Eminescu, alături de mormintele părinților și fraților acestuia. Tot acolo este și Lacul care a inspirat atâtea poezii celebre.

Lacul cu Nuferi din Ipotești este considerat un monument al naturii, fiind sursă de inspiraţie poetică pentru Mihai Eminescu și loc de pelerinaj pentru iubitorii de literatură și, mai ales, pentru cei îndrăgostiți de opera eminesciană.

Se află la o distanță de aprox. 2 km de Casa Memorială “Mihai Eminescu” – Ipotești.

 

Casa Memorială „George Enescu” – Liveni

Imaginea artistului este întregită de piesele expuse în Casa Memorială ce-i poartă numele, de la Liveni, la 15 km de Dorohoi. Sunt expuse aici obiecte care țin de copilăria artistului – pianul, o vioară jucărie, trusa de culori pentru desen, un Moș Crăciun – jucărie, și mai multe desene făcute de copilul George Enescu.

Li se adaugă fotografii originale ale părinților, ale casei de la Cracalia, acte de proprietate aparținând lui Costache Enescu, precum și partituri muzicale din anii tinereții artistului, și nu în ultimul rând, fotografii care-l prezintă pe marele artist în compania unor mari muzicieni ai timpului, în țară și în diverse capitale ale Europei.

 

Muzeul “Ștefan Luchian” din Ștefănești

Redeschiderea Casei Memoriale “Ștefan Luchian” a fost propusă în anul în care s-au împlinit 100 de ani de la moartea marelui pictor român. Muzeul “Ștefan Luchian” din Ștefănești a funcționat o bună perioadă de timp, până când a fost închis din cauza stării avansate de degradare.

Momentan, Muzeul funcţionează într-o clădire recent reabilitată, şi a fost redeschis după aproape 25 de ani de la închiderea sa .

Acesta este singurul din țară dedicat marelui Pictor Ștefan Luchian, și face parte integrantă din structura Muzeului Județean Botoșani, fiind o clădire frumoasă și impunătoare.

Ștefan Luchian, supranumit “Poetul plastic al florilor”, s-a născut pe 1 februarie 1868 la Ștefănești, județul Botoșani, și s-a stins din viață pe 28 iunie 1916 la București.

 

Muzeul de Etnografie din Botoșani

Muzeul a fost deschis inițial în clădirea monument istoric – Casa Manolache, casă ce a apaținut străbunicului istoricului Nicolae Iorga. În prezent se află în sediul unei alte clădiri monument istoric, Casa Ventura.

Casa a fost construită la sfârșitul sec. XIX în stil neoclasic. Ea poartă numele renumitei Maria Ventura, actriță româncă în limbile franceză și română, de origine evreiască.

În cadrul patrimoniului muzeal botoșănean, colecția etnografică ocupă un loc de suflet, fiind sufletul civilizației sătești. Primele achiziții pentru un viitor muzeu etnografic au început din anii 1957-1958. Mai târziu, în anul 1967, inventarul s-a îmbogățit cu donația făcută de preotul Dumitru Grigoraș de la Orașeni-Deal, cuprinzând 70 de piese.

Până în anul 1983 numărul de piese a ajuns la 773. Între anii 1989-2007, piesele etnografice reprezentând arhitectura populară, ocupațiile zonei, meșteșugurile, ceramica, piesele de mobilier, țesăturile, portul popular, accesoriile pentru obiceiurile de Crăciun și Anul Nou, ouăle decorate, au fost integrate în expoziția permanentă, adăpostită într-o clădire de sec. XVIII.

Pe lângă piesele reprezentând cultura populară a zonei Botoșanilor, inventarul cuprinde și un număr impresionant de piese (ceramică, port popular, ștergare, desăgi și traiste) din alte zone etnografice ale României .

Clădirea Muzeului este declarată Monument Istoric.

 

Muzeul de Științele Naturii din Dorohoi

Clădirea a fost construită în stil baroc, în anul 1887, de către arhitecți italieni.

Muzeul are bogate colecții de insecte, moluște, minerale, păsări etc…

Colecția entomologică a profesorului Ion Nemeș cuprinde aproximativ 250.000 de insecte autohtone (multe specii fiind noi pentru știință) și 4.500 de fluturi exotici obținuți prin schimb, cu diverși colecționari din întreaga lume.

Colecția de animale exotice (prof. Cătălin Rang) cuprinde exemplare de păsări, crustacee, șerpi, etc… colectate în regiunea Zair, din Africa.

În cadrul muzeului este prezentată și expoziția de artă contemporană – sticlă-porțelan – ce cuprinde obiecte realizate în anul 1985, la Fabrica de sticlă din Dorohoi, sub egida unei tabere de creație.

Clădirea muzeului este declarată monument istoric.

 

Muzeul de Arheologie din Săveni

Muzeul de Arheologie Săveni este situat într-o clădire monument de arhitectură, de la sfârșitul secolul al XVII-lea. Adăpostește un bogat material arheologic ce ilustrează istoria acestor locuri din paleolitic până în sec. IV d. Ch. Rețin atenția uneltele și armele din silex, vatra de foc cu oase de mamut carbonizate, și o defensă (colț) de mamut, descoperite la Ripiceni, Mitoc, Drăgușeni sau Coțușca. Bogat reprezentată este cultura Cucuteni, cu ceramica deosebită, ce încântă prin grația formelor, armonia motivelor și cromatica în două sau trei culori.

Clasament realizat de Cnipt Botoșani

 

Comments