Prin noul program “Casa Verde”, 200.000 de români își vor putea instala anul acesta panouri fotovoltaice doar cu buletinul. Față de anii precedenți în programul de anul acesta au intervenit mai multe modificări care vin în folosul românilor.
Prin programul „Casa Verde“, care va fi lansat de Ministerul Mediului la începutul lunii mai, statul va finanța cu maximum 20.000 de lei românii care își montează panouri fotovoltaice de cel puțin 3 kW pe casă. Beneficiarul va trebui să plătească 2.000 lei. Suma este cu 500 de lei mai mică față de programul pregătit acum la Ministerul Fondurilor Europene.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul „Casa Verde“ pentru panouri fotovoltaice va fi lansat pe regiuni, pentru a evita numărul mare de accesări într-o zi. Interesul românilor pentru acest proiect a crescut foarte mult, astfel că s-au produs niște modificări față de proiectele derulate în anii anteriori.
Anul acesta, panourile voltaice vor putea fi puse dor la adresa de domiciliu. Astfel, va fi impusă regula ca beneficiarul să aibă şi un extras de carte funciară pe numele beneficiarului și pe adresa beneficiarului pentru a se elimina încercările de a folosi sistemul pentru a instala panouri fotovoltaice pe casele de vacanță și alte locații mai puțin importante.
O altă modificare presupune ca după ce se primesc notificările de acceptare în program de către beneficiari, aceștia trebuie să caute un instalator din lista instalatorilor autorizați de pe site-ul AFM. O altă modificare este triplarea bugetului. Ministrul Tanczos Barna a precizat că vor fi cerute mai puține documente pentru înscrierea în program. Astfel, se vor scurta procedurile prin reducerea numărului documentelor necesare. Pe lângă buletin și extrasul de carte funciară nu va mai fie nevoie de alt document.
„Beneficiarul nu are voie să aibă datorii la stat, dar acest lucru este deja normal și este o condiție obligatorie. Vom lansa programul mai mult ca sigur pe regiuni pentru a evita supraîncărcarea sistemului informatic. Interesul este deosebit de mare și pentru a evita supraîncărcarea platformei informatice vom lansa programul pe regiuni pentru a reduce numărul de accesări în aceeași zi.
Vom aloca sumele în funcție de numărul de cetățeni care locuiesc în zona respectivă, proporțional, din bugetul total pentru a nu discrimina sau pentru a dezavantaja sau avantaja nicio regiune”, a menționat Tanczos Barna, potrivit Stirilebzi.
Ministerul Fondurilor Europene lansează un nou program pentru panouri fotovoltaice, în paralel cu Casa Verde
În paralel, se anunță un nou program verde care ar urma să aibă o finanțare mai mare și să fie complet automatizat.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va lansa un program prin care va da vouchere de 25.000 de lei românilor pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și baterii pentru stocarea energiei solare. Programul ar urma să fie demarat în toamnă, dar simplificat și complet automatizat, promit autoritățile.
„La deschiderea apelului de proiecte care funcționează după regula de primul venit primul servit, se depun în platforma electronică copia după buletin, împreună cu documentele de proprietate a locuinței și contractul de furnizare a echipamentelor. Un număr de peste 150 de mii de gospodării vor fi beneficiare. Programul cu banii de la Bruxelles ar urma să înceapă în luna septembrie, iar startul programul susținut din bugetul statului va fi dat luna viitoare“, a menționat Marcel Boloș, ministrul MIPE.
Din luna mai a acestui an va fi demarat Programul „Casa Verde“, prin care se acordă vouchere pentru panouri fotovoltaice doar cu buletinul, informeaza Romania TV