Ei sunt câștigătorii Festivalului- Concurs de Ouă Încondeiate de la Rogojești!
20/03/2023 16:46 in STIRI

Sâmbătă, 18 martie 2023, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, în colaborare cu Parohia „Nașterii Maicii Domnului” Rogojești, a organizat cea de- a VII-a ediție a Festivalului – Concurs de Ouă Încondeiate ce s-a desfășurat  în interiorul Casei Praznicale din Rogojești, în intervalul orar 10:00 – 16:00.

În cadrul acestei activități au fost prezenți 60 de meșteri populari, adulți și copii, din Suceava, Ciocănești, Pojorâta, Brodina, Rădăuți, Vatra Moldoviței, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Ulma, Vlădeni (Botoșani), Bucecea, Rogojești, etc.; cât și elevi însoțiți de profesori și coordonatori a  patru unități de învățământ, respectiv Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădeni  – director,  prof. coordonator Podariu Onica Daniela, Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani  (Bucecea) – prof. coordonator Ursulean Maria, Școala Gimnazială Ciocănești – director, prof. coordonator Samson Claudia Angela și Colegiul Național Mihai Eminescu din Suceava – prof. coordonator Nistor Celica Iuliana.

Meșteșugul încondeierii ouălor este un alt domeniu al artei populare prin care se reflectă talentul și măiestria celor care-l practică fiind asociat anumitor credințe și sărbătorii Paștelui. De aceea, sâmbătă, timp de 2 ore jumătate participanții s-au ocupat de înfrumusețarea prin vopsire și închistrire a oului pascal care este un substitut al divinității primordiale. Juriul a fost compus din meștera populară Maria Zoițanu din satul Mihai Viteazu, comuna Ungureni, județul Botoșani,  meștera populară Celica Iuliana Nistor din Rogojești, Botoșani și meșterul popular Gabriel Scalschi din Rgojești, Botoșani. 

În acest an juriul a ales  ca fiecare participant să-și însemneze pe ou numele Sfântului Chiril care este sărbătorit în calendarul ortodox pe data de 18 martie.
În cadrul Festivalul – Concurs de Ouă Încondeiate au fost trei categorii de jurizare precum: secțiunea adulți, secțiunea copii 10-18 ani și secțiunea „Coșului pascal”.

În perioada jurizării a fost un moment susținut de  Corul  „Haris” al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi, cât și o activitate de informare și educare preventivă din cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău”  prezentată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Botoșani.

Având în vedere că s-au prezentat ouă încondeiate realizate cu măiestrie, atât la secțiunea copii cât și la secțiunea adulți premiile au fost dublate după cum urmează:

Secțiunea copii 10-18 ani:

  • Premul I – Bîlbă Maria – Georgiana din Rogojești, Botoșani;
  • Premiul I – Horomnia  Miruna Elena din Vlădeni, Botoșani;
  • Premiul al II-lea – Lupăiescu Crina Maria din Suceava;
  • Premiul al II-lea – Pînzaru Elena Mihaela  din Suceava;
  • Premiul al III-lea – Coslac Mădălina din Rogojești, Botoșani;
  • Premiul al III-lea – Muraru Elena din Huțani, Botoșani;
  • Mențiune – Ceucă Ecaterina din Suceava;
  • Mențiune – Huțu Sofia din Bucecea, Botoșani;
  • Mențiune – Borgovan Iulia din Ciocănești, Suceava;
  • Mențiune – Constantineanu Delia Maria din Brehuiești, Botoșani;
  • Mențiune – Mudrac Medeea din Rogojești, Botoșani;
  • Mențiune – Gorgan Ioana din Măgura, Suceava;
  • Mențiune – Chiș Anna din Bucecea, Botoșani.

La secțiunea copii a fost redistribuită  mențiunea din cadrul  „Coșului pascal” secțiune adulți.

 

COMMENTS