Românii care au investit în instalații care produc energie verde pot fi scutiţi de plata impozitului pe locuințe
05/03/2023 09:33 in STIRI

Românii care au investit pe cont propriu în panouri fotovoltaice sau își produc energia din surse regenerabile pot fi scutiţi de plata impozitului pe locuințe.

Modificările apar în noul cod fiscal și au intrat în vigoare la începutul anului. Decizia este lăsată însă la primării, care pot vota în consiliile locale o scutire sau reducere de taxe. Pentru moment, în România doar în două orașe au fost aplicate noile modificări.

Cu scopul de a-i încuraja pe oameni să investească în surse de energie regenerabilă, scutirea de la plata impozitului pe locuințe este o măsură des întâlnită în străinătate.

Din ianuarie, și autoritățile din țara noastră au posibilitatea să acorde astfel de facilități. Potrivit modificărilor aduse noului cod fiscal

Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea taxelor pentru clădirile noi sau reabilitate, cu destinația de locuință, pentru care proprietarii au executat pe cheltuială proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau pentru sisteme ecologice certificate de colectare și tratare a apelor uzate rezultate din consumul propriu.

O scutire totală a taxelor pentru locuințele care își produc din surse proprii energia se aplică în Constanța. În orașul de la malul mării, locuitorii care își depun documentele până la finalul lunii martie vor fi scutiți de la plata taxelor și pentru anul 2023, iar cei vor depăși acest termen, nu vor plăți impozit pentru anul 2024. Decizia a fost luată anul trecut și este supusă la vot anual.

Florin Cocargeanu, viceprimar USR – Constanța: ”Normele spun că trebuie să fii proprietarul clădirii, că trebuie să fi realizat această investiție pe cheltuială proprie, investiția trebuie să fie recomandă de un auditor energetic și prevăzută în certificatul energetic. Vorbim și de anveloparea clădirii, despre reabilitarea sistemului de încălzire precum și instalarea acestor panouri care pot fi panouri termice, electrice, pompe de căldură”.

În schimb, locuitorii din Cluj- Napoca au o reducere de 50 la sută la plata impozitului. Specialiștii susțin că astfel de măsuri trebuie implementate la nivelul tuturor primăriilor, astfel încât să îi determine pe oameni să investească în sisteme moderne de producere a energie.

Dan Tudose, expert în energie: ”Avem o lege în vigoare, ne dorim ca această lege să fie implementată pentru ca toți cei care au sisteme fotovoltaice instalate să aibă un impozit local mai mic. Acordăm facilități pentru instalarea de sisteme fotovoltaice , dar nu mergem până la capăt pentru a avea și această reducere de taxe locale. În același timp, discutăm și despre taxa pe soare”.

Adrian Vintilă, Future Energy Lead România: ”Mai degrabă statul este destul de lent în a investi în producerea de energie electrică cu toate că vedem prețuri din ce în ce mai mari la energia electrică și atunci se dorește în a facilita investiții private pentru că acestea sunt mai rapide și efectele, beneficiile sunt pe termen scurt”.

Anul trecut, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, în România erau peste 40 de mii de prosumatori. Mai bine de jumătate şi-au cumpărat panourile fotovoltaice din banii lor.

În București, Primăria Capitalei a propus o majorare de peste 13 procente a taxelor și impozitelor locale pentru case, mașini și terenuri. Autoritățile locale iau în calcul să introducă însă o scutire a taxelor pentru bucureștenii care și-au montat din banii lor panouri fotovoltaice sau alte surse de producere a energiei. O decizie urmează să fie luată la finalul lunii aprilie.

 

Sursa: StirilePROTV

 

COMMENTS