ADS
ADS
ADS
Programul Rabla Clasic 2023: modificările de anul acesta, la cât ajunge prima de casare
STIRI
Published on 12/02/2023

Vești bune pentru cei care vor să-și cumpere o mașină nouă prin Programul Rabla Clasic. În 2023, statul va acorda o sumă mai mare de bani pentru prima de casare.

Rabla clasic este un program guvernamental prin intermediul căruia cetățenii primesc o sumă de bani pentru achiziționarea unui autovehicul nou, după ce fac dovada casării celui actual.

În 2023, prima de casare pentru achiziționarea unei mașini pe benzină sau motorină este de 6.900 de lei. Pentru achiziționarea a două mașini, valoarea primei este de 10.350 de lei.

De asemenea, programul prevede și bonusuri de încă 1.500 de lei pentru fiecare autoturism mai vechi de 15 ani, un eco bonus de 1.500 de lei pentru emisii și un alt eco bonus pentru vehicule cu sistem GPL. În total, ajutorul de la stat poate depăși 16.000 de lei.

Cum va funcționa Programul Rabla Clasic în 2023

Prima dată, cei care sunt interesați să se înscrie în Programul Rabla Clasic trebuie să ia legătura cu un dealer auto de la care vor să achiziționeze mașina.

După ce s-au hotărât asupra dealerului, persoanele trebuie să comunice că vor să se înscrie în Programul Rabla Clasic.

Condiții pentru a te înscrie în program

Înscrierea în Programul Rabla 2023 are loc electronic direct în aplicația PSIPAN și se face de către reprezentantul auto de la care se va achiziționa mașina.

Pentru înscriere, persoanele trebuie să prezinte dealerului auto următoarele acte:

  • Actul de identitate, original și copie, atât pentru beneficiar cât și pentru proprietarul rablei;
  • Certificatul de înmatriculare al mașinii vechi sau certificatele mașinilor vechi;
  • Cartea de identitate a rablei, respectiv cărțile de identitate ale rablelor, după caz;
  • Certificat de atestare fiscală emis de către direcțiile de taxe și impozite locale din care să rezulte faptul că persona care vrea să cumpere mașina nu are datorii;
  • Declaraţie pe propria răspundere a proprietarului rablei şi declaraţia pe propria răspundere prin care se obligă să achiziţioneze autovehiculul nou;

După ce dealerul auto verifică actele și confirmă validarea în aplicația PSIPAN, îi eliberează proprietarului nota de înscriere, care are o valabilitate de 300 de zile de la data emiterii, potrivit afm.ro.

Ulterior, proprietarul se prezintă la un centru autorizat Remat cu mașina sau mașinile pentru casare.

După procesul de casare, proprietarul va primi un certificat care să ateste distrugerea autovehiculului sau a autovehiculelor vechi.

Proprietarul are obligația să radieze mașina veche la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Ulterior, proprietarul automobilului casat trebuie să meargă la dealerul auto și să-i prezinte certificatele de distrugere și dovada radierii mașinii vechi.

După ce s-au îndeplinit toate condițiile de mai sus, persoana în cauză poate face achiziția autovehiculului, în termenul de valabilitate a notei de înscriere, informeaza Stirile ProTV.

 

Comments