Pentru a discuta despre poezie, despre cum se scrie poezia și, în general, un text artistic – epic, dramatic sau liric, despre cum trebuie înțeles un text, liceenii sunt invitați să participe la un cenaclu literar, care și-a început activitatea la Memorialul Ipotești.
Activitățile din cadrul Cenaclului vor avea loc după modelul atelierelor organizate de profesorul Gheorghe Cârstean la Suceava, și scriitoarele Svetlana Cârstean și Ana-Maria Sandu la Ipotești. Scopul cenaclului este de a oferi instrumentarul necesar exprimării artistice, de a pune la dispoziția celor interesați volumele de poezie apărute după 1990 din biblioteca de poezie a Memorialului Ipotești și de a crea texte literare.
Cenaclul își propune să funcționeze ca un club literar, fără a impune anumite rigurozități didactice, încurajând libera exprimare, inițiativa, luarea deciziilor. Plecând de la aceste premise, membrii cenaclului vor hotărî: timpul și locul unde se vor desfășura ședințele, structura, dinamica, promovarea, obiective țintă și alte elemente organizatorice care se vor regăsi în propriul regulament de funcționare.
Pentru început, până la formarea și coagularea grupului, ședințele vor avea loc săptămânal, în zile stabilite de comun acord la Memorialul Ipotești, Vorona, Baisa, Cetatea Stâncești, Lacul cu nuferi și alte locuri propuse de membrii cenaclului, transportul fiind asigurat.
Cenaclul își mai propune diverse forme de colaborare și parteneriat cu atelierele de scriere creativă din Suceava (Colegiul Național Petru Rareș), Piatra Neamț (Biblioteca Județeană Gheorghe T. Kirileanu), Bistrița Năsăud (Biblioteca Județeană George Coșbuc), Iași (salonul de literatură Junimea ), precum și promovarea textelor în mediul on-line, pe site-uri literare: poezia.ro, agonia.ro, europeea, clubliterar.com, liternet, rocultura, hiperliteratura, rețeaua literară și pe blogurile personale ale scriitorilor care vor dori să mediatizeze și să susțină această inițiativă de creație literară. De asemenea, în cadrul cenaclului literar vor fi bine primite și alte modalități de exprimare artistice, cum ar fi: pictură, muzică, teatru, pantomimă, jurnalism, filosofie, manifestări care ar determina crearea unui univers spiritual unic în care toți cei prezenți se vor simți în largul lor.
Doritorii de a participa la activitățile Cenaclului de la Ipotești pot trimite solicitările pe adresa: m.ipotesti@gmail.com.
Totodată, Memorialul Ipotești invită creatorii din toate domeniile – literatură, pictură, sculptură, muzică, teatru – să organizeze cenacluri sau alte forme de activitate în spațiile Memorialului Ipotești.