ADS
ADS
ADS
Săptămâna Educației Globale la Școala Gimnazială nr. 11 Botoșani
STIRI
Published on 19/11/2022

 


Totul pare simplu și cumva de la sine înțeles atunci când este liniște, când nu există frământări dincolo de mărunțișurile zilnice. Oamenii își permit să fie egoiști și să întoarcă privirea, pentru că nu par să există nevoi mai importante decât cele individuale.

Astăzi... sentimentul predominant este cel de neputință. Temele propuse pentru Săptămâna Educației Globale au fost pacea și parteneriatul, așa că scopul proiectului desfășurat la Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani a fost conștientizarea importanței pe care o au liniștea și libertatea de exprimare (esențiale în dinamica relațiilor interumane), elemente aflate la baza oricărui parteneriat, mai ușor de păstrat decât de redobândit.

Beneficiarii, mici și mari, au fost preșcolarii de la Grădinița cu PP Nr. 14 și Grădinița cu PN „Floare de Colț”, elevi de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 11 Botoșani (clasele pregătitoare și I–VIII), părinți și cadre didactice.

Preșcolarii și elevii mici au arătat, cu ajutorul culorilor, seninătatea pe care doar liniștea o poate aduce în viețile noastre. „Un semn de pace” a fost activitatea propusă elevilor mai mari, care au redactat scrisori deschise, destinate atât persoanelor care i-au rănit cât și celor pe care ei, la rândul lor, s-a… întâmplat să le supere. Scrisorile au fost anonime, urmărind nu atât găsirea unor vinovați, cât identificarea unor trăiri și de o parte și de cealaltă. Activitățile antibullying se desfășoară, de altfel, indiferent de ocazie, pe parcursul întregului an școlar.

„Cum arată Pacea ?” s-a numit activitatea care i-a provocat pe elevi să găsească acel loc/moment care descrie cel mai bine pacea, așa cum o vede și simte fiecare. S-au realizat numeroase fotografii în care s-au regăsit oameni, plante, animale și peisaje deosebite, surprinse de elevii școlii.

Fotografiile vor putea fi văzute în cadrul unei expoziții, la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (partener în proiect), pe site-ul școlii, precum și în revista „Iris 11”, alături de cele mai sugestive scrisori.

La finalul Săptămânii Educației Globale, concluzia tuturor a fost că „Pace”  nu e doar un cuvânt, ci confort și bucurie. Pace înseamnă educație, căldură, lumină și mâncare, libertate de mișcare, libertate de expresie, zâmbet, muzică și iertare.

 

 

 

 

 

 

 

Comments