ADS
ADS
ADS
O nouă specie de plantă a fost descoperită în România
STIRI
Published on 06/11/2022

O echipa internațională de cercetare româno-ungaro-ucraineană a descoperit o nouă specie de plantă în România: salvia revelata. Această specie de salvie a stat ascunsă la vedere, fiind identificată eronat ca Salvia austriaca.

Societatea Ornitologică Română (SOR) arată într-un comunicat de presă că, deși nu este o plantă rară, ci are o largă distribuție în întreaga regiune de stepă a Europei, această specie de salvie a fost identificată eronat ca Salvia austriaca, o specie comună din Europa Centrală, cu care această plantă este strâns înrudită.

„Salvia revelata are deja recunoaștere mondială, cunoscuta revistă de specialitate Taxon a publicat recent articolul în care botaniștii din echipa internațională de cercetare au descris noua specie de salvie”, spun cei din SOR.

Noua specie este legată de habitatele de stepă pontică, astfel că în România este restrânsă la pajiștile de steoă din Dobrogea. Experții consideră această parte a țării un adevărat tezaur de biodiversitate, un loc în care se întâlnesc diferite regiuni biogeografice, ceea ce face ca flora și fauna să fie foarte bogate, aici fiind prezente specii mediteraneene, central-europene și asiatice.  

În urmă cu șapte ani, în timpul studiilor efectuate în Rezervația Pădurea Dumbrăveni din Dobrogea, botanista Szabó Anna a observat că unele exemplare de Salvia austriaca arătau puțin diferit în Dobrogea față de cele din alte regiuni ale Europei - mai înalte, mai păroase. I-a atras atenția colegului ei, Mátis Attila asupra plantei, care, după ce a privit cu atenție structura florii, a avut o revelație.

„Nu putea fi Salvia austriaca! Acesta a fost momentul care ne-a determinat să începem cercetarea acestei plante. Această diferență structurală a scăpat mult timp atenției cercetătorilor, astfel încât această specie a putut rămâne ascunsă pentru știință atâta timp”, a declarat botanistul Mátis Attila.

După observarea structurii și funcției diferite a florii, au început studiile ecologice, biogeografice și genetice, iar rezultatele combinate au confirmat faptul că este într-adevăr o specie necunoscută de plantă. Primul exemplar găsit a fost depus la herbarul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și desemnat ca holotip, exemplarul de referință caracteristic pentru specie.

Genul Salvia, care are aproximativ 1.000 de specii, este renumit pentru o inovație evolutivă în morfologia florală, care a permis diferitelor specii ale genului să înflorească în același loc și în același timp, fără a risca hibridizarea, o inovație care a contribuit și la o rapidă evoluție și diversificare a genului, permițând metode de polenizare foarte eficiente și diverse.

Sursa: Adevarul.ro   

 

Comments