Un caz care îți dă fiori s-a înregistrat în Botoșani. O adolescentă dintr-o familie din municipiul Botoșani cântărea la 16 ani doar 39 de kilograme. Tânăra s-a confruntat cu anorexia, iar părinții au cerut ajutor specializat văzându-și fiica piele și os. După o serie de analize și tratamente, inclusiv terapie, tânăra a ajuns și pe mâna specialiștilor din Iași.
Anorexia este o tulburare de alimentatie, care consta in scaderea voluntara a aportului alimentar putandu-se ajunge in cazuri extreme, pana la incetarea alimentarii. Persoanele care sufera de anxietate au o teama patologica de kilogramele in plus, devin obsedate de imaginea corpului lor si incep sa reduca din cantitatea de alimente pe care o consuma. Multe persoane afectate de anorexie tind sa practice sport in mod excesiv, iar unele dintre acestea folosesc laxative ori varsa dupa masa.
Psihoterapeutul Anca Larionezei a declarat, pentru BotoșaniNews.ro, că încă de la vârste foarte mici apar anorexia și bulimia după ce „copiii sunt expuși la anumite modele corporale dezirabile și asociază o greutate scăzută cu frumusețea, iar copiii care nu se încadrează într-un șablon, nu sunt slăbuți, așa se exprimă ei, ajung să fie ținta bullying-ului, sunt hărțuiți, fiind etichetați de către colegi și atunci ajung să recurgă la diete pe care le citesc pe internet, ajung să refuze mâncarea, să ascundă chiar mâncarea […] sau când cresc un pic mai mari ajung să își cumpere singuri ceaiuri, pastile, să consume în mod abuziv laxative și să facă sport într-un mod exagerat sau să înlocuiască alimentele cu diverse prafuri proteice, ajungând să nu consume altceva decât niște sucuri pe care și le prepară sau să nu mănânce cu zilele, ceea ce este foarte dăunător”.
Ce soluții sunt
Copiii, tinerii și adulții care își pun sănătatea în pericol pentru a slăbi au nevoie de ajutorul celor din jur, dar și de ajutor specializat, de un psihoterapeut.
„Au nevoie de un grup de suport, au nevoie ca prietenii, familia să le fie alături și să fie și ei integrați în procesul terapeutic. Sunt foarte mulți copii, adolescenți, foarte mulți tineri care parcurg aceste diete drastice în secret, ascunzându-se de părinți”, spune psihoterapeutul.
Totul ține de educație, spune psihoterapeutul. Un părinte își poate da seama că un copil are o problemă în specil când acesta se plânge de felul în care arată.
„Cu cât copilul este valorizat și pentru alte aspecte decât aspectul fizic, pentru inteligență, pentru creativitate sau pur și simplu i se transmite ideea că el este un om iubit, un copil iubit, atunci, păstrându-se această comunicare, părintele va ști din timp dacă propriul copil se confruntă cu anumite probleme legate de imaginea corporală”, spune Anca Larionesei.