Zona euro intră probabil în recesiune, activitatea economică înregistrând luna aceasta cel mai rapid declin din noiembrie 2020, scrie Reuters. Sunt afectate puternic mai ales fabricile, atât din cauza creșterii prețurilor energiei, cât și a perturbărilor de pe lanțurile de aprovizionare ca urmare a războiului din Ucraina, arată datele agenției Standard and Poor’s.
Germania, cea mai mare economie europeană, se îndreaptă și ea către recesiune.
Într-un fel sau altul toți depindem de mersul economiei germane și este de așteptat ca și la noi activitatea economică să se reducă, explică la Europe FM analistul economic Aurelian Dochia.
Prognozele pentru România arată posibilitatea unei recesiuni tehnice, adică două trimestre succesive de contracție a produsului intern brut.
Acestea ar putea fi la finalul acestui an și la începutul lui 2023, sau în primele două trimestre ale anului viitor:
„Bănuiesc eu că sărbătorile de anul ăsta vor fi ceva mai temperate decât în alți ani și probabil că la nivelul diverselor sectoare industriale se va vedea efectul lor, atât al scăderii ritmului consumului și al comerțului exterior, exporturile vor scădea, iar unele industrii s-ar putea să fie constrânse de criza energetică, să-și suspende activitatea pentru o vreme. Depinde și cât de grea va fi iarna dar nu va fi ușor să ajungem în martie.”
În opinia lui Aurelian Dochia, e uimitor că toată lumea vorbește despre criză, dar în viața de zi cu oamenii se comportă la fel. Inflația va continua să crească până la finalul anului, spune el, ceea ce va duce la scăderea consumului:
„În mod sigur ceea ce este mai rău abia urmează să vină, criza asta care încă nu se simte la nivelul straturilor superioare ale populației pare că se va simți și în nivelul de trai din 2023. Ca indicatori macroeconomici sigur anul 2023 vom vedea un impact mult mai substanțial al crizei despre care vorbim.”
Sursa:Europafm.ro