Vreme de vară la început de octombrie, de duminică temperaturile scad
01/10/2022 10:18 in STIRI

Prima zi din luna octombrie vine cu vreme caldă, cu temperaturi de vară, dar de duminică valorile termice încep să scadă. Ploile se vor extinde în mare parte din ţară.

Vremea va fi în continuare cu mult mai caldă decât în mod obișnuit la început de octombrie, cu precădere în sud, est și centru. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în regiunile vestice, nord-vestice, iar spre seară și noaptea și în cele nordice și centrale, precum și la munte, unde vor fi înnorări, averse, descărcări electrice, iar pe alocuri cantităţile apă vor fi însemnate (peste 15…25 l/mp) şi vor fi condiţii de grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar în a doua parte a intervalului, pe arii restrânse în sud și în sud-est va crește probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări susținute la munte și pe arii mai restrânse în celelalte zone, în special asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 24 și 31 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 10…11 grade în depresiuni și 17…18 grade pe litoral. Izolat se va forma ceaţă.

Duminică, valorile termice vor fi în scădere față de intervalul anterior și se vor situa în jurul mediilor multianuale, exceptând regiunile sudice și sud-estice, unde vremea va fi caldă pentru începutul lunii octombrie. Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și local ploi slabe – mai ales în nordul și centrul țării, însă noaptea nebulozitatea se va accentua treptat și va ploua în nord, nord-vest, centru și la munte și pe arii restrânse în rest, iar izolat vor fi posibile cantități de apă mai însemnate. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale la munte și doar pe spații mici în zonele joase de relief. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 18 și 26 de grade, iar cele minime între 5 și 14 grade. Dimineața și noaptea, în special în regiunile intracarpatice, izolat se va forma ceaţă.

Luni, valorile termice vor continua să scadă în regiunile sud-estice, iar la nivelul întregii ţări se vor situa în marea lor majoritate în jurul celor specifice perioadei. Înnorările vor fi persistente în nord, centru şi nord-est, precum şi în zonele montane unde va ploua pe arii extinse. În restul teritoriului, cerul va fi temporar noros, iar ploile se vor semnala pe spaţii mici. Vor fi şi averse, posibil însoţite de descărcări electrice, în special în sud-est. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, pe alocuri se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. La munte, vremea va deveni rece, iar la altitudini foarte mari vor fi precipitații mixte. Vântul va sufla moderat, cu intensificări pe crestele montane, dar temporar şi pe areale mai restrânse şi în restul zonelor, cu precădere în sud-vest, centru şi nord-est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 14 și 23 de grade, iar cele minime între 4 și 14 grade. Vor fi condiţii de ceaţă.

Marți, vremea va deveni mai rece decât ar fi normal la această dată în cea mai mare parte a ţării. Cerul va avea înnorări și, mai ales ziua, va ploua temporar în majoritatea zonelor, pe arii extinse la deal şi la munte, în centru şi în sud-est şi pe alocuri în restul teritoriului. Vor fi şi averse, iar în regiunile sudice vor mai fi posibile descărcări electrice. În zona montană, la peste 1700 m altitudine, local vor fi ninsori sau lapoviţă. Pe alocuri cantităţile de apă vor fi însemnate. Vântul va sufla slab și moderat, local şi temporar cu unele intensificări la munte, în sud și sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 11 și 21 de grade, iar cele minime între 1 grad în depresiunile intramontane și 10…12 grade pe litoral. În special în a doua parte a nopţii, se va forma pe arii restrânse ceaţă, informeaza RomaniaTV.

 

COMMENTS