Președintele Administrației Fondului pentru Mediu a ajuns la Botoșani
19/08/2022 12:44 in STIRI

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculăescu, a ajuns astăzi la Botoșani. El participă la dezbaterea „Fondul de Mediu – programe și oportunități de finanțare pentru autoritățile publice locale”. Evenimentul, găzduit de Consiliul Județean Botoșani în Sala „Nicolae Iorga” a Palatului Administrativ, a reunit reprezentanții conducerii Consiliului Județean, ai Instituției Prefectului, parlamentari, reprezentanți ai autorităților locale din județ și șefi ai unor instituții deconcentrate.

Neculăescu discută cu primarii din județ pentru a oferi lămuriri cu privire la fiecare program de mediu care se află în desfășurare sau urmează să fie deschis în perioada următoare.

Primăriile din județul Botoșani au depus pentru finanțare la Administrația Fondului de Mediu peste 100 de proiecte, vizând în principal îmbunătățirea iluminatului public stradal, creșterea eficienței energetice a clădirilor publice sau ecologizarea zonelor afectate de deșeuri.

Laurențiu Neculăescu a vorbit și despre programul pentru crearea unor stații de reîncărcare a mașinilor electrice cu putere normală, respectiv între 3,5 și 21 KW. Potrivit acestuia, este vorba despre stații care au fost gândite să încarce mașinile peste noapte.

„Ele ar trebui amplasate undeva în zone de aglomerări urbane astfel încât oamenii, când vin acasă de la muncă, de la serviciu, și au mașini electrice, să le poată lăsa la încărcat peste noapte. Ele nu încarcă rapid, încarcă la o putere normală și un ciclu de încărcare undeva între 4 și 6 ore, în funcție de capacitatea mașinii”, a spus președintele AFM.

Pentru acest program, banii sunt alocați în funcție de tipul de unitate administrativ teritorială.

„Pentru municipii de rang 1: 5 milioane de lei, pentru municipii de rang 2: 4 milioane, pentru orașe: 2 milioane, comună: 1 milion și de asemenea, pentru județe: 4 milioane”, a declarat Neculăescu.

 

COMMENTS