La Campionatele Mondiale de juniori și tineret de la Varese (Italia), România a cucerit 7 medalii: 2 de aur, 2 de argint și trei de bronz. Cele două titluri mondiale au fost obținute de barca de dublu vâsle feminin (la tineret) și de barca de patru vâsle (la juniori).
Andrada-Maria Moroșanu și Iulia-Liliana Bălăucă s-au impus în proba de dublu vâsle. Cele două ”tricolore” au câștigat toate cele trei curse la care au luat startul: serii, semifinale și finala.
Iulia-Liliana Bălăucă este legitimată la Steaua și a povestit cum a ajuns să urce în barcă, la canotaj, cum a trăit primul ei podium mondial, dar și ce planuri de viitor are.
“A fost primul Campionat Mondial la care am participat. Nu știam concurența, nu ne cunoșteam adversarele. Am fost puțin sceptice, dar fiecare cursă câștigată ne-a dat și mai mult curaj”, a declarat Iulia.
Înaintea finalei, s-a simțit agitată. “Era adrenalina de dinaintea cursei. Am vorbit cu Andrada, ne-am încurajat și ne-am spus să luptăm până la capăt”, a mai adăugat Iulia.
Iulia face canotaj din 2016. A fost descoperită la Botoșani de antrenorul George Bulie. Din 2020 a fost selecționată la lotul de junioare, iar anul trecut a făcut pasul în lotul olimpic.
“Cu Andrada nu am făcut echipă decât din luna mai. Doamna Veronica Cochela, antrenoarea de la lotul național, a avut un mare rol în formarea acestei bărci. Ea a văzut în noi potențial. Eu mai participasem anul trecut la Europene, în barca de patru rame. De altfel, eu am tras pe ramă până în acest an”, a dezvăluit Iulia Bălăucă.
Veronica Cochela este dublă campioană olimpică, în barca de 8, dar a fost și vicecampioană olimpicăîn proba în care Iulia și Andrada au cucerit acum titlul mondial: dublu vâsle.
Iulia simte că face o echipă foarte bună cu Andrada-Maria Moroșanu, colega ei legitimată la CSM Iași. ”Ne înțelegem foarte bine, nu ne-am certat niciodată. Avem o comunicare sincerăîntre noi”.
La antrenamentele de la Snagov, de multe ori Iulia și Andrada au ieșit în barcă în același timp cu campioanele olimpice Simona Radiș și Ancuța Bodnar. “Ne-a motivat faptul că am concurat împotriva lor. Ne-am făcut o altă perspectivă asupra sportului de performanță. Ne dorim să ajungem și noi la rezultatele lor. De ce să nu fim și noi campioane olimpice”, a declarat canotoarea stelistă.
Iulia a povestit și trăirile de pe podiumul de premiere, acolo a urcat pentru prima dată la o competiție de asemenea anvergură. “Nu am avut niciodată asemenea emoții. Am luat steagul, am sărit pe podium. Parcă zburam. Am simțit că mi s-a făcut pielea de găină”, a dezvăluit Iulia Bălăucă.
Nu se gândesc să schimbe proba în condițiile în care vor avea o concurență foarte mare din partea campioanelor olimpice, Radișși Bodnar. “Toată lumea ne întreabă despre acest lucru. Mie mi s-ar părea o mare prostie. De ce să stricăm ceva care merge. Acum, eu și Andrada facem o echipă puternică, de ce să stricăm acest <împreună>?”, mărturisește Iulia.
E nerăbdătoare să ajungă acasă, la Botoșani, în satul său Flămânzi, să arate medalia de aur familie sale. “Mama, tata vor fi foarte fericiți. Ei m-au susținut întotdeauna în ceea ce fac. Dar modelul meu în viață a fost fratele meu. Mai mare cu trei ani, pompier de meserie, în el am văzut întotdeauna ambiție, perseverență”, a explicat canotoarea.
La 20 de ani, simte că de acum încolo, cariera ei se va schimba total. În palmele bătătorite de la miile de ore de vâslit, stă medalia de aur cucerită pe lacul Varese. E începutul visului ei, un vis care nu știe unde se va termina. “Vreau să mai trăiesc de multe ori astfel de momente. Să mai am acea senzație de piele de găină”, încheie zâmbind Iulia.
Sursa:eurosport.ro