Guvernul nu mai are bani pentru o altă compensare a prețurilor la energire și gaze. Nicolae Ciucă: nu e posibilă o scădere a prețurilor.
03/08/2022 12:25 in STIRI

O compensare mai mare a preţurilor la energie şi gaze nu este posibilă, spune premierul Nicolae Ciucă. Întrebat marți seară de jurnaliști dacă Executivul ar putea veni cu o nouă reducere a preţului la energie şi gaze, adică un nivel mai mare de compensare, premierul a subliniat că acest lucru nu este posibil având în vedere alocările bugetare.

Șeful Guvernului spune că executivul nu are bani la buget pentru o nouă compensare a prețurilor la energie și gaze, deci că nu e posibilă o scădere a prețurilor:

„O reducere a prețului mai mult decât este acum nu este posibil pentru că trebuie să fim onești și să le spunem oamenilor adevărul. Bugetul este cel pe care l-am făcut public și aceștia sunt banii din care relizăm compensările prețurilor la energie și gaze.”

Nicolae Ciucă a fost întrebat de jurnalişti dacă PNL ia în calcul un preţ reglementat la energie şi la gaze şi care ar  fi soluția de intervenţie astfel încât preţul plătit de consumatorul final să scadă:

„Agenția Națională de Reglementare a Energiei, împreună cu Ministerul Energiei și specialiști din Ministerul Finanțelor lucrează și analizează opțiuni prin care putem să intervenim pe o soluție. Oricare dintre ele poate fi o opțiune.”

Chiar dacă România își poate umple, din producția internă, depozitele de gaze, ministrul energiei Virgil Popescu a spus la Digi24 că țara noastră va mai avea nevoie și de importuri:

„Producem 9 miliarde metri cubi de gaz și consumăm 11 miliarde metri cubi de gaz și producem între 50 de TW și 51-52 TW de energie electrică și consumăm 57, deci avem nevoie și de importuri de energie electrică și de gaze.”

Depozitele sunt umplute în acest moment în proporție de 59%.

Sursa:europafm.ro 

COMMENTS