Tânăr din Botoșani calificat la etapa mondială a celui mai prestigios concurs de programare din lume
01/08/2022 09:34 in STIRI

Un tânăr din Botoșani, care face parte din echipa Universitatății „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – EndGame- s-a calificat la etapa mondială a concursului ICPC, cel mai prestigios concurs de algoritmică și programare. Finala se va organiza în noiembrie în Bangladesh. Alex Lungu nu va putea participa însă în finală.

Membrii echipei sunt Cristian Vîntur, Denis Banu și botoșăneanul Alex Lungu, doi dintre ei au absolvit deja studiile, și toți trei sunt în prezent angajați în companii de IT de top. Alex Lungu nu poate participa la finala, el așteaptă un nou membru în echipa “familie” chiar în luna noiembrie, când soția sa va aduce pe lume un copil. Astfel, echipa va fi completată de Matei Chiriac, student din toamnă la FII, și cu cele mai bune rezultate în etapele de calificare în sezonul curent ICPC. Antrenorul echipei este doctorandul Alex Ioniță, iar antrenor secund Paul Diac.

Urmează o perioadă de antrenamente pentru a reveni în formă. Competiția în finală este foarte ridicată, vor participa în jur de 100 universități selectate dintre 3406 universitați participante în etapele de calificare din toată lumea. România va mai fi reprezentată și de o echipă de la Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea din București. Participarea la această finală în particular are o importanță simbolică pentru transferul dintre generații dar și a revenirii treptate la normalitate. În sfârșit se pot organiza fizic competițiile.

Este a doua calificare a studenților de la Facultatea de Informatica Iasi după cea din 2019. Competițiile, în special etapele finale, au fost afectate de pandemie și sunt întârziate cu un an. Astfel, această calificare este datorată clasării pe locul al 4-lea  din 119 echipe la etapa sud-est europeană 2020. 

 

COMMENTS