O școală din județul Botoșani – în curtea căreia un copil a fost grav rănit – a fost obligată de judecători să-i plătească victimei daune morale de 45.000 de lei. În toamna anului 2016, poarta metalică de la intrarea în școala din comuna Tudora a căzut peste elev, iar acesta din urmă a ajuns în stare gravă la spital. Părinții băiatului au dat în judecată unitatea de învățământ. Procesul a trecut deja de Judecătorie și Tribunal, dar mai există o cale de atac, la Curtea de Apel.
Incidentul grav s-a petrecut într-o pauză dintre ore. Copilul era împreună cu un coleg, când poarta masivă din fier s-a desprins de pe şină şi a căzut peste băiat. El a suferit mai multe traumatisme – între care o fractură la cap și o fractură deschisă la un picior.
Imediat, a fost deschis un dosar penal „in rem”.
Directoarea de atunci a școlii a spus că poarta s-a prăbușit după ce doi dintre copii au tras de ea, iar opritorul metalic care o ținea nu a funcționat.
Ancheta penală a scos însă la iveală că poarta a fost montată în urma unui contract încheiat între școală și o firmă privată, însă opritorul care o împiedica să se răstoarne a fost sudat după incident.
După 3 ani de la incident, tatăl băiatului a mers în instanță
Dosarul penal deschis „in rem” a fost clasat, întrucât nu au s-a putut dovedi că a fost vorba de neglijență. Așa se face că la aproape 3 ani de la rănirea fiului sau, tatăl băiatului a ales calea instanţei, careia i-a cerut să oblige scoala la plata sumei de 20.000 lei. Asta pentru că băiatul de 9 ani a avut nevoie de 85 de zile de îngrijiri medicale, a fost internat în spital 16 zile și a efectuat 10 zile de fizioterapie într-un centru specializat. După primele termene de judecată, pretențiile părinților au crescut la 100.000 de lei.
Expertiza cerută de instanță a arătat că montarea porții s-a făcut fără un proiect autorizat de arhitect și fără un diriginte de șantier. Expertiza arăta ca această faptă ilicită a determinat răsturnarea porții și rănirea elevului. Prin urmare, instanța a dat câștig de cauză părinților copilului, obligând școala să le plătească 45.000 lei.
Părinții au atacat hotărârea Judecătoriei Botoșani, dar Tribunalul a menținut decizia. Însă nici această hotărâre nu este definitivă. Dacă va rămâne așa, școala va plati din bani publici suma decisă de instanță.
Ulterior, Curtea de Conturi ar putea decide ca suma să fie recuperată de la persoanele responsabile, însă deocamdată nu s-a stabilit cine se face vinovat de situația creată.
Sursa:europafm.ro