Toată Europa se confruntă cu una dintre cele mai secetoase veri din istorie. Rezerva de apă tot scade. De la începutul acestei luni coeficientul de umplere din lacurile de acumulare din România s-a redus de la 82% la puțin peste 70%. Debitele Dunării și ale râurilor sunt în scădere așa că este afectată și producția de energie electrică.
Toate acestea vin într-un context economic și geopolitic complicat în care prețul energiei e în creștere din cauza invaziei ruse în Ucraina.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a anunțat recent că a încheiat primul semestru din acest an cu o scădere a producție de 30% față de anul trecut.
Explicația este că 2021 a fost un an hidrologic foarte bun, în timp ce anul acesta este marcat de o secetă severă.
Debitul Dunării va continua să scadă în perioada următoare, până la valoarea de 1.900 de metri cubi pe secundă, reprezentând circa o treime din media multianuală a lunii iulie. Dacă însă debitul va scădea și mai mult, există riscul să fie afectată funcționarea centralei nucleare de la Cernavodă. Ana Maria Agiu, de la Apele Române:
„În acest moment, pentru centrala de la Cernavodă avem o rezervă de nivel de 28 de centimetri, suficientă pentru funcționarea centralei și această rezervă de nivel de 28 de centimetri este până la prima treaptă de avertizare. În anul 2003, centrala s-a oprit la un debit la Dunării de 1.800 de metri cubi pe secundă.”
Unitățile 1 și 2 ale CNE Cernavoda funcționează în parametri normali. Nu exista probleme cauzate de secetă, precizează pentru Europa Fm directorul centralei nuclear-electrice Cernavodă, Valentin Nae.
Totuși, seceta a redus producția de energie a hidrocentralelor, explică Silvia Vlăsceanu, director al asociației producătorilor de energie electrică, Henro:
„Într-adevăr a scăzut față de perioada similară a anului trecut cu circa un terawatt-oră (tWh) din datele pe care le-a publicat Hidroelectrica. Deocamdată nu este într-o situație periculoasă pentru sistemul hidro-energetic, putem produce energie și din sursă hidro dar pe de altă parte trebuie să mențină și o rezervă în lacuri pentru a asigura funcționarea în siguranță a sistemului electro-energetic.”
Seceta de acum a lovit într-un moment nefericit marcat de războiul din Ucraina care a pus presiune pe prețul gazului natural, mai spune Silvia Vlăsceanu.
Sursa:europafm.ro