Amenzile ANAF, prelungite. Termenul de prescriere a crescut de la 6 luni la 5 ani
04/07/2022 22:24 in STIRI

Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) poate da amenzi contravenționale până la 5 ani de la data săvârșirii faptei, nu doar 6 luni, cum era până în prezent. Dreptul inspectorilor de a aplica amenzile contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală a fost extins pe o perioadă de 5 ani printr-o ordonanță și se aplică faptelor săvârșite începând cu data de 30 iunie.

Modificarea legitimează o practică deja folosită de ANAF, prin care instituția aplică amenzi chiar dacă au trecut ani întregi de la săvârșirea unei contravenții fiscale, potrivit avocatnet.ro.

Sursă citată precizează că măsura a fost luată, probabil, pentru că ANAF a pierdut mai multe procese tocmai pentru că nu a respectat termenul de 6 luni, considerând că este vorba de contravenție continuă pentru care poate aplica amenzi chiar și după mai mulți ani.

Modificarea oficializată recent nu face altceva decât să impună la nivel legislativ faptul că ANAF poate aplica amenzile fiscale chiar și la ani de zile de la data săvârșirii faptei. Cu alte cuvinte, s-a introdus o excepție de la termenul general de prescripție de șase luni, iar contribuabilii nu mai pot să obțină în instanță anularea amenzilor fiscale aplicate după ani de zile de la săvârșirea faptelor, dacă e vorba de fapte săvârșite începând din 30 iunie 2022, potrivit realitatea.net.

 

COMMENTS