O specie de nufăr gigant a fost descoperită la cea mai mare grădină botanică de pe glob. Este „una dintre minunile botanice ale lumii”
04/07/2022 14:29 in STIRI

Experţi de la Kew Gardens, o faimoasă grădină botanică din vestul Londrei, au dezvăluit luni că au descoperit o nouă specie de nufăr gigant, prima înregistrată de la mijlocul secolului al XIX-lea, relatează AFP.

Specimene au fost prezente la Kew Gardens timp de 177 de ani şi la herbarul naţional din Bolivia timp de 34 de ani, înainte ca botaniştii să-şi dea seama că este vorba despre o specie nouă.

Ei au crezut iniţial că este vorba despre „Victoria amazonica”, unul dintre cele două soiuri cunoscute de nuferi giganţi, numite după Regina Victoria. Însă, după cercetări efectuate împreună cu o echipă din Bolivia, experţii de la Kew Gardens au stabilit că este vorba, de fapt, de o a treia varietate de nufăr gigant.

Pe lângă faptul că este cea mai nouă specie de nufăr gigant, „Victoria boliviana”, ale cărei frunze pot măsura până la trei metri lăţime, este şi cea mai mare din lume.

Anii de investigaţii pentru a ajunge la descoperirea acesteia sunt descrişi într-un articol publicat luni în revista „Frontiers in Plant Sciences”, scrie Agerpres. Seminţele celei de-a treia specii de nufăr gigant au fost donate de grădina botanică din Santa Cruz de La Sierra şi de grădinile La Rinconada din Bolivia.

Una dintre minunile botanice ale lumii

Ilustratoarea specializată în desene botanice Lucy Smith, care a participat la anchetă, a declarat că seminţele au fost cultivate - fără a fi înregistrate - într-o seră din Kew Gardens în ultimii patru ani. „De fapt, am ascuns acest secret minunat aflat la vedere în tot acest timp”, a declarat ea pentru AFP.

Carlos Magdalena, un cercetător horticol specializat în salvarea speciilor de plante pe cale de dispariţie, a numit planta „una dintre minunile botanice ale lumii”. Ea a primit numele de „Victoria boliviana” în onoarea partenerilor bolivieni ai echipei şi a ecosistemului său natural din ţara sud-americană.

Nuferii giganţi înfloresc şi îşi schimbă culoarea din alb în roz în timpul nopţii.

 

Sursa:Digi24

COMMENTS