România va lansa luna viitoare cel mai amplu proces de împădurire din ultimii 30 de ani. Comisia Europeană a aprobat luni schema de finanțare de 500 de milioane de euro pentru un proiect de împădurire masivă care va dura până în 2026.
Potrivit ministrului Mediului, Barna Tánczos, vor fi vizate în special zonele deșertificate, transformate în comunism în terenuri agricole.
Lipsa pădurilor în acele zone generează, spune el, încălzirea globală și toate problemele pe care aceasta le presupune, de la inundații sau secetă, la alunecări de teren.
Aproape 60.000 de hectare vor fi împădurite, spune în exclusivitate la Europa FM, ministrul Mediului, Tánczos Barna :
„Toată țara este vizată dar obiectivul nostru este în primul rând să creștem suprafețele împădurite în zona de sud. Terenurile agricole vor fi cele care vor beneficia de acest sprijin pentru împădurire, 12.000-13.000 o să fie suma de bază pentru înființarea pădurii după care, timp de 20 de ani, vom asigura o finanțare de 456 de euro pe hectar pe an, primă de sechestrare de carbon, o primă aboslut nouă, fără precedent în România, astfel încât, după realizarea plantației, terenul acela să asigure un venit sigur pentru cel care renunță la suprafața agricolă.
Obiectivul asumat de România prin PNRR este înființarea a 57.000 de hectare de păduri", a mai spus Tánczos Barna.
Aprobarea finanțării de către Comisia Europeană este un ultimul pas procedural pentru începerea proiectului.
Sursa: Europafm