ADS
ADS
ADS
Șoferii care schimbă poziția mașinii implicate într-un accident rutier cu victime riscă pedepse cu închisoarea de până la șapte ani. Decizia ICCJ e oficială
18/06/2022 09:03 in STIRI

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a clarificat, printr-o decizie intrată în vigoare de miercuri, interpretarea și aplicarea prevederilor Codului penal privind fapta oricărei persoane de a modifica starea locului, inclusiv schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație, potrivit avocatnet.ro.

Potrivit Codului penal, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul autorităților, reprezintă o infracțiune. Aceasta se pedepsește cu închisoarea între doi și șapte ani.

Prin Decizia ICCJ nr. 22/2022, pronunţată la începutul lunii mai într-un dosar:

“în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracţiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, stabileşte că «fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație»”.

Prin urmare, mutarea mașinii, fără acordul polițiștilor, în cazul unui accident cu victime, este considerată modificare a stării locului sau ștergere a urmelor accidentului de circulație, ceea ce poate însemna pedepse cu închisoarea de până la șapte ani.

Prevederea din Codul penal: “fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului” reprezintă o infracțiune și se pedepsește similar părăsirii locului accidentului, adică cu închisoarea cuprinsă între doi și șapte ani.

Prevederea din Codul rutier (OUG 195/2002, articolului 77, alineatul 3): este interzisă schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului fără acordul autorităților.

 

COMMENTS