Meditațiile cu profesorul de la clasă vor fi interzise prin lege. Cîmpeanu: Interdicția ar putea fi aplicată din anul școlar 2022-2023
18/05/2022 09:41 in STIRI

Ministerul Educației vrea să interzică prin lege meditațiile cu profesorul de la clasă. Până acum, interdicția figura într-un ordin de ministrul din 2018, care însă nu a fost aplicat. Practic, elevii care vor avea nevoie de meditații la o anumită materie vor trebui să caute un alt profesor, diferit de cel de la clasă. Interdicția ar putea fi aplicată din anul școlar 2022 - 2023, iar dascălii care nu vor ține cont de ea sunt pasibili de sancțiuni, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

"Meditațiile se practică în orice alt stat european. Nu poți interzice unui părinte care dorește o pregătire suplimentară pentru propriul copil să facă acest lucru. Pregătirea suplimentară este în interesul educației", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației spune că e important ca profesorii să depună eforturi pentru ca elevii să nu aibă nevoie de pregătire suplimentară și ia în calcul și introducerea unor sancțiuni în cazul abaterilor. 

"Pe de altă parte, vrem să avem relevanța notelor și vrem să avem respectarea condițiilor de etică în sistemul de educație. Relevanța notelor are de suferit atunci când un profesor face meditații cu un elev de la clasă, pe care apoi îl notează. Pe de altă parte, pentru a asigura obiectivitatea în activitatea de predare și evaluare la clasă, personalului didactic de predare îi este interzis - dorim să propunem prin lege - să desfășoare meditații cu elevii de la clasă, având obligația să depună eforturi pentru eliminarea necesității pregătirii suplimentare, la modul general. Și asta pentru a atinge profilul de competențe al absolvenților din ciclul în care predă", a explicat Sorin Cîmpeanu. 

"Cu siguranță luăm în calcul și sancțiuni pentru nerespectarea legii. Și în acest moment profesorii sunt obligați să realizeze un plan de pregătire, de învățare individualizată. Dar acest lucru nu se respectă, din păcate. Nici alte lucruri nu se respectă din lege și asta ne pune în fața necesității de a prevedea într-un proiect de lege și sancțiuni pe măsura gravității abaterilor de la lege", a conchis ministrul, la Digi24.

Sursa:Digi24 

COMMENTS