ADS
ADS
ADS
„Hanul 3 Sarmale”, frecventat în trecut de Eminescu, Alecsandri sau Creangă, a fost demolat fără acordul Primăriei
STIRI
Published on 21/04/2022

 

 

„Hanul 3 Sarmale”, unul dintre cele mai cunoscute hanuri din zona Moldovei a fost pus la pământ miercuri. Proprietarii terenului și al imobilului situat chiar la intrarea în Iași intenționează să construiască în loc un hotel cu sute de locuri de cazare.

Acțiunea de demolare însă nu era prevăzută în Planul Urbanistic Zonal și nu avea nici autorizație din partea Primăriei, clădirea fiind demolată abuziv, cu nerespectarea legii. Confirmarea a venit din partea primarului Iașului, Mihai Chirica.

Polițiștii locali care s-au deplasat la fața locului ieri seara au constatat că buldoescavatorul era manevrat chiar de administratorul firmei proprietare a imobilului. Primarul Mihai Chirica a subliniat că proprietarul va răspunde în fața legii pentru fapta comisă.

„Nu există niciun fel de document care să permită demolarea. În mod paradoxal, nu a zis nimeni că ar fi interzis pentru că nu era monument istoric, dar era – să spunem – o emblemă pentru cartierul Bucium, adică măcar asupra acestui lucru trebuia să fie atent. Nu a respectat aceste norme. Este supus rigorilor legii”, a spus primarul Iașiului, Mihai Chirica.

În primă instanță, firma în cauză riscă o amendă de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea autorizației emise. Cuantumul amenzii ate crește în funcție de încadrarea juridică pe care o va face poliția locală.

La vizita polițiștilor locali pe șantier, patronul firmei le-ar fi spus că nu deține autorizație de demolare. Singura autorizație emisă de primărie în cazul Hanului 3 Sarmale este de reparații capitale și extindere.

Istoria Hanului 3 Sarmale datează încă de la 1675. Era frecventat de actorii Teatrului Național dar și de scriitori precum Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă sau Păstorel Teodoreanu.

Sursa:Europafm

 

 

Comments