Mii de refugiați ucraineni, care au fugit de război, așteaptă în continuare să treacă granița în România. Ninsoarea și vântul puternic de luni noapte au făcut așteptarea și mai grea.
Printre cei care au reușit să treacă în țara noastră marți dimineață în vama Siret din Suceava au fost și etnici români, cu copii:
„-Cum ați trăit ultimele zile?
-Cu greu în suflet dar suntem bucuroși că am trecut ușor granița.
-Am înteles că au sunat și sirenele, nu?
-Da, dar noi suntem în satul Crasna, suntem departe de Cernăuți.
-Câți copii aveți?
-3 și fugim la soț, fugim la tatăl nostru la Belgia.
-Cum a fost când ai auzit sirenele?
-(copil) M-am speriat oleacă.
-Cum este pentru copii plecarea aceasta?
-Tare s-au speriat, plâng și noaptea nu dorm, se tem că vin să-i împuște. Copiii sunt tare speriați, bărbatul ne așteaptă și mergem, Dumnezeu știe ce va fi dar bine nu e.”
Andrei Orășanu este unul dintre voluntarii care ajută cu traducerea în vama Siret. Spune că mulți dintre cei care ajung în România vor de fapt să meargă în vestul Europei.
Unii dintre refugiați acuză că au fost nevoiți să dea șpagă vameșilor din Ucraina pentru a trece în țara noastră:
„Sunt foarte bucuroși că au ajuns într-un teritoriu sigur, din nefericire întâmpină foarte multe probleme la vama lor. Corupția din Ucraina își spune cuvântul și acolo și chiar am întâlnit cazuri, persoane care, pentru a trece copiii peste granițe, au trebuit să plătească bani grei la vamă, undeva chiar și de la 2.000 de euro pentru un copil.”
De la declanşarea crizei umanitare, până la miezul nopții trecute, au intrat în România, prin toate punctele de trecere a frontierei, aproape 90.000 cetăţeni ucraineni, anunță Poliţia de Frontieră. 50.000 dintre ei au părăsit teritoriul țării noastre.
Sursa:Europafm