Noi scumpiri la mâncare, energie și carburanți în următoarele luni. Când s-ar putea atinge un vârf al inflației
24/01/2022 10:03 in STIRI

Ne aşteaptă noi scumpiri la mâncare, energie și carburanți cel puţin până la vară. Atunci am putea avea un vârf al inflaţiei, spun economiştii Băncii Naţionale. Asta deşi suntem deja în rândul ţărilor cu cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeană. Puţini europeni s-au confruntat cu creşteri mai mari ca la noi. Abia spre final de an am putea vedea o domolire a scumpirilor. După un val de scumpiri în energie şi la raft, mulţi români sunt acum nevoiţi să facă economii, dacă mai pot strânge cureaua.

„Ne mai drămuim, mai vedem, mai analizez. O dată luăm, o dată nu, cum se poate”, spune un român.

„La energie am mai pus becuri economice… tot ce s-a putut face. Ne băgăm la economii, ce avem strans şi vom trece şi de perioada asta”, spune un alt român.

Scumpiri vor fi şi în următoarele luni, inclusiv la mâncare, anunţă economiştii Băncii Naţionale, care estimează că preţurile vor creşte treptat, astfel că în iunie am putea avea o inflaţie de 8,6%, peste cea de 8,2% din decembrie anul trecut. Abia spre finele anului acesta media scumpirilor la produse şi servicii ar ajunge la sub 6%.

Deja avem printre cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeană. Inflația de la noi, de 6,7% la final de 2021, se clasează după cea din țările baltice, Polonia și Ungaria.

Sursa: StirileProtv.ro.

 

COMMENTS