ADS
ADS
ADS
Premierul Nicolae Ciucă a discutat pachetul de măsuri din energie cu furnizorii și producătorii: Au agreat noile măsuri. Facturile greșite, recalculate
STIRI
Published on 18/01/2022

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut marți o întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor din domeniul energiei. La discuții, premierul a prezentat măsurile decise luni în Coaliție pentru criza facturilor, măsuri care au fost agreate de furnizori, care au dat asigurări că vor face „eforturi susținute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate” și că vor recalcula facturile emise greșit.

„Furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor, angajându-se, totodată, să depună eforturi susținute pentru a evita, pe viitor, repetarea problemelor legate de emiterea de facturi eronate. Totodată, furnizorii și-au asumat responsabilitatea de a storna și de a reface facturile emise eronat până acum, urmând ca cele deja achitate să se deducă din următoarea factură”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

În cadrul discuțiilor, au fost prezentate în detaliu modalitățile în care se aplică schemele de compensare și plafonare aflate acum în vigoare pentru facturile la energie, precum și soluțiile de corectare a facturilor emise eronat pentru consumatorii casnici.

„Prim-ministrul a prezentat soluțiile aflate acum în lucru la nivelul Guvernului: plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în paralel cu creșterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri. Aceste măsuri vor fi incluse într-un act normativ ce va fi supus, în perioada imediat următoare, analizei și aprobării Guvernului. “Am văzut familii cu venituri mici, instituții, reprezentanți ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari. Statul are responsabilitatea de a proteja oamenii și de a interveni în acest sens. Vă cer să remediați problemele și cei care au avut de suferit în noiembrie, decembrie și ianuarie să aibă facturile recalculate, iar greșelile remediate. Refaceți facturile și asigurați oamenii că nu vor plăti în plus pentru greșeli de facturare. Măsurile Guvernului vor reglementa situația astfel încât oamenii să nu fie debranșați pentru facturile calculate greșit și nici să fie obligați să plătească penalități”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit analizei prezentate de președintele ANPC, peste două milioane de facturi pentru furnizarea energie electrice au fost deja recalculate, fiind preluate peste 450 de sesizări de emitere neconformă, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei. Alte 101 controale sunt încă în derulare, urmând a se face verificări la toți operatorii economici furnizori de energie electrică și gaze, mai precizează Guvernul.

La consultările de la Palatul Victoria au mai participat, din partea Guvernului, ministrul Energiei, Virgil Popescu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru, reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului.

La discuții au participat membri ai Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE - ce reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale) - Eric Stab, președintele ACUE, Chairman & CEO ENGIE România și director executiv ENGIE pentru Europa de Est, Carlo Pignoloni, CEO & Country Manager Enel România, Volker Raffel, CEO E.ON România, membru Board Federația ACUE, Corina Popescu, CEO Electrica S.A., vicepreședinte Euroelectric, membru Board Federația ACUE, Ondřej Šafář, CEO CEZ România, vicepreședinte Federația ACUE, Daniela Dărăban, director executiv Federația ACUE.

De asemenea, au mai participat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte A.N.R.E., Mihai Culeafă, președinte ANPC, Bogdan Nicolae Badea, președinte Hidroelectrica, Aristotel Marius Jude, membru executiv Romgaz, Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica, Daniel Burlan, președinte Complexul Energetic Oltenia, Gabriel Andronache, președinte Transelectrica, Ion Sterian, director general Transgaz, Niculae Havrileț, director general Distribuție Energie Electrică România, reprezentanți ai Consiliului Concurenței.

Măsurile decise de liderii Coaliției în criza facturilor

În şedinţa coaliţiei s-a decis scăderea plafonului la energie electrică şi gaz şi creşterea limitei de consum, urmând ca aceste măsuri să se aplice de la 1 februarie. Decizia liderilor coaliției este să nu reducă TVA-ul de 19% la energie și gaze naturale.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per kWh.

De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de kWh la 500 de kWh pentru care se calculează acest preţ, practic, reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se vor percepe 0,68 bani pe kWh.

Pentru IMM, pentru consumatorii mari, non casnici, va fi plafonat preţul la un leu pe kWh. La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe kWh, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kWh (n.red. este vorba de 1.500 de metri cubi, adică aproximativ 300 de metri cubi lunar, echivalentul a 3.165 kWh).

De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per kWh. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per kWh", a spus Ciucă, după ședința de luni de la Parlament.

Sursa:Digi24

 

 

Comments