Anunțul făcut de autorități pentru persoanele care au făcut prima doză de vaccin anti-COVID cu AstraZeneca
29/11/2021 18:48 in STIRI

 

Persoanele care au făcut prima doză de vaccin împotriva COVID-19 cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare, anunță Comitetul de coordonare a vaccinării.

Conform sursei citate, se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca și care optează pentru schimbarea vaccinului, iar în acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială, potrivit hotnews.ro.

Autoritățile reamintesc că:

  • Vaccinarea persoanelor care au trecut prin infecție cu SARS CoV-2 nu este contraindicată; în aceste situații vaccinarea poate fi inițiată după vindecare.
  • În conformitate cu RCP-ul fiecărui tip de vaccin, intervalul maxim între doza 1 și doza a-2-a este:

- până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna;

- până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech;

- până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca).

  • În situația depășirii intervalelor menționate, nu se va refuza vaccinarea, aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă.
  • Dacă o persoană dezvoltă infecție cu SARS CoV-2 după administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID–19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei inițiale de vaccinare cu același produs, adică se va administra doar doza a-2-a.
  • Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată inclusiv femeilor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor. Oricare dintre vaccinurile COVID-19 care dețin autorizație de punere pe piață pot fi administrate gravidelor sau femeilor care alăptează.

 

 

COMMENTS