Dr. Jurma: Viteza de vaccinare a depăşit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4-Delta
25/10/2021 09:04 in STIRI

Epidemiologul Octavian Jurma salută ritmul de vaccinare anti-Covid din aceste zile.

Potrivit lui, în weekend, viteza de vaccinare a depăşit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4-Delta.

“Dacă vaccinarea continuă în ritmul mediu din ultimele 7 zile (62,400 doze 1 pe zi) atunci:

– ţinta de 10 milioane persoane vaccinate cu prima doză (52% din populaţia rezidentă) va fi atinsă la 29 decembrie 2022

– ţinta de 15 milioane persoane vaccinate cu prima doză (78% din populaţia rezidentă) va fi atinsă la 19 martie 2022”, a arătat el, într-o postare pe Facebook.

Octavian Jurma susține că numărul mediu de cazuri noi confirmate în ultimele 7 zile a fost de 15.000, ceea ce corespunde (la o rată reală de infectare de minim 1:5) unui minim de 75.000 de infectări noi pe zi.

“Pandemia se mişcă deci în continuare la o viteză mai mare decât vaccinarea însă în weekend viteza de vaccinare a depăşit viteza de infectare pentru prima dată în valul 4-Delta. Făcând abstracţie de consecinţele bolii, atât infectarea cât şi vaccinarea scad prin imunizare numărul de persoane susceptibile la infecţie. Dacă vaccinarea continuă în acest ritm, în 2 săptămâni viteza de scădere a populaţiei neimunizate recent se va dubla. Acest fenomen va accentua viteza de ieşire din valul 4-Delta şi va scurta perioada de platou care pare să instaleze în aceste zile”, a adăugat el, recomandând ca populația să se vaccineze cu doza a treia: “În acest context vă recomand să faceţi doza booster 2 (a 3-a doza sau al 2-lea rapel), pentru că datele din Israel arată ca rata de infectare scade dramatic în randul celor cu a 3-a doză în raport cu cei vaccinaţi cu schema completă în urmă cu 6 luni”.

“Singura necunoscută pe câmpul de bătălie cu pandemie rămâne acum răspunsul politic care a mai inhibat o dată un debut promiţător al campaniei de vaccinare şi a luat apoi măsuri care au stimulat rata de infectare”, a conchis Octavian Jurma.

Sursa:Europafm

 

COMMENTS