ADS
ADS
ADS
Haos pe aeroportul din Kabul, oamenii se calcă în picioare să plece din țară. Primele imagini cu talibanii în palatul prezidențial
STIRI
Published on 16/08/2021

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Evenimentele se desfășoară cu repeziciune, iar informațiile sunt greu de verificat. Președintele țării a fugit din Kabul, spunând că a vrut să evite o baie de sânge.

Între timp, talibanii s-au instalat chiar în palatul prezidențial, de unde au și ținut o conferință de presă, iar centrul acțiunii se mutase, duminică seara, pe aeroportul din Kabul, singura poartă de intrare și ieșire din țară unde controlul încă este deținut de americani. Sunt scene de adevărat haos, pe măsură ce oamenii speriați vor să fie evacuați cât mai repede.

Americanii trimit forțe suplimentare

ACTUALIZARE LUNI, 16 AUGUST, ORA 00:00: SUA desfășoară 1.000 de soldați suplimentari, ca urmare a deteriorării situației de securitate din Kabul.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a aprobat trimiterea a încă 1.000 de soldați americani în Afganistan, a declarat pentru CNN un oficial din domeniul apărării. Astfel, un total de 6.000 de soldați americani se vor afla în curând Afganistan.

Trupele suplimentare provin de la divizia 82-a aeropurtată, care se îndrepta spre Kuweit pentru a fi în așteptarea unor eventuale ordine de intervenție.

Misiunea principală a celor 1.000 de soldați americani suplimentari trimiși la Kabul va fi să asigure securitatea aeroportului internațional din Kabul, punctul de intrare pentru trupe și punctul de ieșire pentru personalul ambasadei SUA și pentru afganii care părăsesc țara.

SUA vor putea evacua 5.000 de persoane pe zi

În acest moment, în Afganistan se află aproximativ 3.000 de soldați americani. Restul trupelor sunt pe drum sau vor fi în viitorul apropiat.

Au existat incidente de securitate la sau în apropierea aeroportului, dar forțele americane nu au fost vizate și nici nu au tras asupra cuiva, a precizat oficialul american citat de CNN.

Forțele turcești rămân în teren și participă, de asemenea, la eforturile de securizare, dar oficialul american nu a putut preciza dacă ele au fost implicat în schimburi de focuri despre care există relatări că s-ar fi auzit la aeroport.

Armata americană supraveghează controlul traficului aerian în teren, care este în continuare gestionat de controlorii de trafic aerian afgani. Zborurile civile și militare continuă, a mai declarat oficialul din domeniul apărării, deși au existat întârzieri și opriri temporare ale zborurilor civile.

Armata americană va avea capacitatea maximă de a evacua aproximativ 5.000 de persoane pe zi de pe aeroportul internațional din Kabul, dar în prezent nu este atinsă această capacitate, a precizat oficialul. 

Statele Unite le-au explicat clar talibanilor la negocierile de la Doha care sunt planurile și au avertizat că orice încercare de a trage asupra forțelor americane va întâmpina un răspuns dur, a adăugat oficialul.

Sursa:Digi24

 

Comments