Alertă CERT-RO: Nu deschideți aceste link-uri primite pe Facebook Messenger
22/07/2021 10:47 in STIRI

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează asupra răspândirii unui link malițios prin intermediul serviciului Facebook Messenger. Cei care accesează link-ul primit, care pretinde să conducă spre un video, pot fi redirecționați către un site de phishing sau se pot trezi cu dispozitivul infectat cu malware.

Pe Facebook continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul “seamănă cu tine”, “apari în acest video”, mesaje care conțin de regulă un link malițios, despre care expeditorul pretinde a conduce către un video în care apare persoana căruia i-a fost transmis mesajul, se arată într-un comunicat CERT-RO, scrie Digi24.

Mai mult, cei care trimit mesajele folosesc un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real către care conduce link-ul. Textul mesajului primit poate fi atât în română, dar și în engleză. CERT-RO a publicat și săptămâna trecută o avertizare.

Link-ul primit pe Facebook Messenger nu conduce către clipul promis, avertizează CERT-RO. “Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. În unele variante, link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios”, se mai precizează în comunicat.

COMMENTS